Donjecki aerodrom pod kontrolom Kijeva, 40 žrtava

Ukrajinske snage su poslije krvavih borbi sa proruskim snagama na aerodromu u Donjecku, na istoku Ukrajine, povratile kontrolu nad tim aerodromom, a tom prilikom je poginulo 40 ljudi, izjavili su danas ukrajinski zvaničnici.

Svijet 27.05.2014 | 12:39
Donjecki aerodrom pod kontrolom Kijeva, 40 žrtava


"Aerodrom je u potpunosti pod našom kontrolom. Neprijatelj je pretrpio teške gubitke, dok sa naše strane niko nije poginuo", izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, a prenijela agencija AFP.

Gradonačelnik Donjecka Aleksandar Lukjačenko je izjavio: "Tokom antiterorističke operacije je život izgubilo dvoje civila i 38 učesnika borbi".

On je dodao da je, pored 40 poginulih, povređena 31 osoba, koje se nalaze na lječenju u lokalnim bolnicama.

Pucnjava i borba oko prevlasti nad glavnim aerodromom "Sergej Prokofjev" u Donjecku trajala je juče čitav dan.

U noći između nedjelje i ponedjeljka proruske snage su došle na aerodrom i zahtjevale su od ukrajinskih trupa da ga napuste.

Poslije okršaja koji je usljedio, ukrajinska vojska je žestoko odgovorila, upotrebivši helikoptere i borbene letjelice. Proruske snage tvrde da su uspjele da obore dva helikoptera ukrajinske vojske.

Riječ je o drugom po veličini aerodromu u cijeloj Ukrajini, a od prvenstvenog značaja je za vazdušni saobraćaj za istočne oblasti - Donjeck, Zaporožje, Lugansk i Harkov.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

27.05.2014 14:22

Trebaju se zahvaliti Putinu sto je uvukao narod u guzvu i sad digao ruke od njih,svi ce oni tako proći

ODGOVORITE
Name

Ratko

27.05.2014 16:28

Tesko onom ko se uzda u Ruse. Ja ne znam kako je narod tako glup.

ODGOVORITE