Njemačka: Za saniranje posljedica poplava pet miliona evra

NJemačka vlada obezbijedila je pet miliona evra kao hitnu pomoć BiH za saniranje posljedica poplava – rekao je danas u Sarajevu njemački ministar inostranih poslova u BiH Frank-Valter Štajnmajer.

Bosna i Hercegovina 26.05.2014 | 19:43
Njemačka: Za saniranje posljedica poplava pet miliona evra

Štajnmajer je u obraćanju učesnicima Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH izrazio nadu da će dio ovog novca biti iskorišten da se pomogne malim preduzećima u kojima su zbog poplava u opasnost došla radna mjesta.

Prema njegovim riječima, NJemačka vlada stavila je BiH na raspolaganje dodatnih 600.000 evra za uklanjanje mina i minskih polja.

"Svima koji posljednjih dana gledaju svoje uništene domove poručujem da će mnogi u Evropi, a među njima i NJemačka, biti na vašoj strani i uz vas u ovim teškim trenucima" – poručio je Štajnmajer.

On je naglasio da su BiH potrebne velike reforme.

"U BiH i 20 godina poslije rata mnoge stvari nisu dobre i protesti građana su to nedvosmisleno pokazali. Za promjene treba hrabrosti i spremnosti svih, i to ne samo u politici nego uopšte u društvu. Sada je
bitno da vlasti i političke elite u BiH iskoriste veliki potencijal u društvu i koriste snagu i solidarnost ljudi kada se budu trebale da provode političke reforme", smatra Štajnmajer.

Prema njegovim riječima, potrebna je ekonomska i privredna modernizacija kako bi blagostanje imali svi ljudi.

"BiH ima podršku evropskih susjeda u zajedničkoj perspektivi evropskih integracija. Evropa nudi šansu da skočite uvis, ali i mrežu koja će vas uhvatiti ako neko padne u tom skoku", naglasio je Štajnmajer.

On je najavio da će njemačka kancelarka Angela Merkel i on 28. avgusta u Berlinu razgovarati sa šefovima vlada zapadnog Balkana da bi dogovorili šta je neophodno za evropsku perspektivu tih zemalja.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

26.05.2014 20:26

Da nece biti puno pet miliona

ODGOVORITE
Name

duje

26.05.2014 22:34

Od Boga im zdravlje, u dobru im se vracalo

ODGOVORITE