Њемачка: За санирање посљедица поплава пет милиона евра

Њемачка влада обезбиједила је пет милиона евра као хитну помоћ БиХ за санирање посљедица поплава – рекао је данас у Сарајеву њемачки министар иностраних послова у БиХ Франк-Валтер Штајнмајер.

Босна и Херцеговина 26.05.2014 | 19:43
Њемачка: За санирање посљедица поплава пет милиона евра

Штајнмајер је у обраћању учесницима Форума за просперитет и запошљавање у БиХ изразио наду да ће дио овог новца бити искориштен да се помогне малим предузећима у којима су због поплава у опасност дошла радна мјеста.

Према његовим ријечима, Њемачка влада ставила је БиХ на располагање додатних 600.000 евра за уклањање мина и минских поља.

"Свима који посљедњих дана гледају своје уништене домове поручујем да ће многи у Европи, а међу њима и Њемачка, бити на вашој страни и уз вас у овим тешким тренуцима" – поручио је Штајнмајер.

Он је нагласио да су БиХ потребне велике реформе.

"У БиХ и 20 година послије рата многе ствари нису добре и протести грађана су то недвосмислено показали. За промјене треба храбрости и спремности свих, и то не само у политици него уопште у друштву. Сада је
битно да власти и политичке елите у БиХ искористе велики потенцијал у друштву и користе снагу и солидарност људи када се буду требале да проводе политичке реформе", сматра Штајнмајер.

Према његовим ријечима, потребна је економска и привредна модернизација како би благостање имали сви људи.

"БиХ има подршку европских сусједа у заједничкој перспективи европских интеграција. Европа нуди шансу да скочите увис, али и мрежу која ће вас ухватити ако неко падне у том скоку", нагласио је Штајнмајер.

Он је најавио да ће њемачка канцеларка Ангела Меркел и он 28. августа у Берлину разговарати са шефовима влада западног Балкана да би договорили шта је неопходно за европску перспективу тих земаља.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

26.05.2014 20:26

Да неце бити пуно пет милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

дује

26.05.2014 22:34

Од Бога им здравље, у добру им се врацало

ОДГОВОРИТЕ