Epidemiološka situacija u Bijeljini složena

Na području Bijeljine stanje se polako stabilizuje, posebno na dašničkom nasipu, ali je epidemiološka situacija uz rijeku Savu, gdje se nalazi značajna količina uginule stoke, složena, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštitite.

Republika Srpska 26.05.2014 | 18:48
Epidemiološka situacija u Bijeljini složena

Na užem području grada i u naselju Dvorovi još ima "vodenih džepova", pa je potrebno prekopavanje ili korištenje pumpi velike snage koje bi ispumpale vodu.

Problem predstavlja nedostatak cisterni, jer postoje područja iz kojih je moguće samo cisternama odvoziti vodu iz "vodenih džepova".

Trenutno se prati stanje i po potrebi vrši sanacija dašničkog nasipa, uz stručnu kontrolu lica iz Javne ustanove "Vode Srpske", kao i prikupljanje i uklanjanje uginulih životinja i evakuacija preostale žive
stoke u poplavljenom području uz rijeku Savu.

U toku je uklanjanje čvrstog otpada i dezinfekcija na gradskom području, koja će biti nastavljena u Dvorovima.

Na području grada distribuišu se prehrambeno-higijenski paketi i voda za piće, a deset ekipa komisija za procjenu štete na terenu vrše procjenu štete nastale na poljoprivrednim i stambenim objektima, navodi se u izvještaju Republičke uprave Civilne zaštite od 14.00 časova.

Na području Prijedora vode i dalje ima u nižim zonama, a problem prave i podzemne vode. Najizraženiji problem je u naselju Baltine Bare, gdje još nije moguće uključiti električnu energiju.

Voda se povukla iz najvećeg broja kuća, svi putni pravci su prohodni i u toku je čišćenje i odvoz otpada, kao i dezinfekcija objekata.

Na području Banjaluke stanje je skoro potpuno normalizovano, a radnici Doma zdravlja i preduzeća "Eko-Bel" dezinfikovali su 2.308 objekata.

Klizišta ugrožavaju sedam objekata, a na putnim pravcima, gdje je usljed odrona ugrožen saobraćaj, postavljena je odgovarajuća signalizacija.

Gradski štab za vanredne situacije isporučio je 2.400 bala sijena opštini Srbac, a u toku je izrada socijalne karte za stanovništvo i do sada je popisano 2.469 domaćinstava.

Na području opštine Kozarska Dubica u naseljima Glavinac i Gradina voda se povukla iz poplavljenih kuća, ali se do osam kuća u Gradini ne može prići jer je poplavljen seoski put.

Na području opštine Jezero voda se u potpunosti povukla u korita, ali su i dalje aktivna klizišta u mjesnim zajednicama LJoljići, Čerkazovići, Đumezlije i Perućica.

Komentari / 0

Ostavite komentar