Ukinuta vanredna situacija

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je danas da je u ovom gradu ukinuta vanredna situacija koja je proglašena 16. maja ili dva dana ranije nego što je to učinjeno na nivou Republike Srpske.

 

Republika Srpska 26.05.2014 | 15:01
Ukinuta vanredna situacija


"Od Republičkog štaba za vanredne situacije zatražićemo danas pomoć u pumpama za vodu, sredstvima za dezinfekciju, krevetima, kuhinjskim elementima, ćebadima, dušecima i spužvama", rekao je Pavić novinarima u Prijedoru, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da su i danas na terenu demineri koji uklanjaju eksplozivne naprave, da se radi ispumpavanje vode u nižim predjelima i depresijama, a da građani koji ne mogu sami prepumpati vodu u svojim bunarima treba da pozovu borj 123 i vatrogasci će im u tom poslu pomoći.

"Tri ekipe dezinfekciju rade prije podne, dvije popodne, a svako domaćinstvo koje je spremno za dezinfekciju treba da pozove Higijensko-epidemiološku službu na broj 238-104. Do sada je  dezinfikovano više od 2.000 objeketa", dodao je Pavić.


Prema njegovim riječima, 4.200 uginulih životinja je propisno uklonjeno, ali ih još ima, a danas se po treći put organizovano i masovno odvozi kabasti otpad iz poplavljenih područja, u čemu učestvuje više od 40 vozila i više od 160 volontera.


"Hrana se i dalje dotavlja u dvoranu `Mladost`, gdje je smješteno 13 lica, u udolinu u Gomjenici i u izbjegličko i boračko naselje u Tukovima, a osim ova tri mjesta za dostavu od sutra počinje podjela hrane i higijene na više punktova kako bi se rasteretio Crveni krst", rekao je Pavić.

On je naveo da će podjela početi u 10.00 časova u naseljima Raškovac, Berek, Tukovi, Gomjenica i Vrbice, gdje pakete mogu preuzeti sami građani kojima su neophodni ili posredstvom savjeta svojih mjesnih zajednica.

"Dio pomoći dijelićemo i posredstvom Centra za socijalni rad i udruženja višečlanih porodica, a Šamcu, Bijeljini i Doboju ponudićemo danas pomoć u odjeći i flaširanoj vodi jer ih imamo viška", najavio je Pavić.

Vodostaj Sane danas je 160 centimetara ili za 400 centimetara niži od maksimuma koji je dostigao u proteklim poplavama. Pavić je danas posjetio poplavljena područja u Tukovima.

Komentari / 0

Ostavite komentar