Ukrajina - blokada izbornih okruga

U Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine u ovom trenutku od 22 okružne biračke komisije ne funkcioniše devet, a od 12 u Luganskoj njih osam, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći da neće funkcionisati biračke komisije u donjeckim gradovima Slavjansku i Kramatorsku.

Svijet 24.05.2014 | 14:03
Ukrajina - blokada izbornih okruga

"U Donjeckoj oblasti formirane su 22 okružne komisije, devet od njih ne rade. U Lugansku je formirano 12, od kojih ne radi osam zbog zauzimanja prostorija i kancelarijske tehnike", rekao je povodom sutrašnjih vanrednih predsedničkih izbora na brifingu u vladi načelnik za javnu bezbednost MUP Ukrajine Vladimir Grinjak a prenosi UNIAN.

Grinjak je rekao da se u potpunosti obezbeđuju okružne i oblasne komisije u 12 oblasti a da u druge oblasti isporučuju birački listići.
"Situacija je pod kontrolom i u potpunosti se sarađuje sa društvenim organizacijama", rekao je načelnik u ukrajinskom MUP-u.

UNIAN prenosi izjavu predsednika prelazne vlade Arsenija Jacenjuka da "banditi koji ometaju birače da glasaju neće još dugo terorisati" istočne oblasti.

Itar-Tas s je izvestio da će se o bezbednosti tokom sutrašnjih izbora brinuti više od 55.000 pripadnika policije, kao i blizu 15.000 pripadnika državne službe za vanredne situacije, koji će neprestano dežurati kod biračkih mesta.

Agencija navodi da će u Ukrajini će biti otvoreno približno 34.000 biračkih mesta a po podacima Centralne izborne komisije registrovano je 35.500.913 birača.

Prema zvaničnim podacima 1. aprila ove godine Ukrajina je imala 42.853.000 stanovnika (bez Krima koji se prisajedinio Rusiji), a najmnogoljudniji regioni su Donjecka (4,3 miliona ljudi), Dnjepropetrovska (3,3 miliona), Harkovska (2,7 miliona) i Lavovska oblast (2,5 miliona), kao i glavni grad Kijev sa 2.829.000 miliona žitelja.

Komentari / 0

Ostavite komentar