Helena preuzela Klermon

Helena Košta ispisala je nove stranice istorije time što je postala prva žena trener jednog tima iz prva dva ranga u pet najjačih evropskih liga.

Fudbal 23.05.2014 | 15:20
Helena preuzela Klermon

36-godišnja Portugalka imenovana je za trenera francuskog drugoligaša Klermona, a na predstavljanju je istakla da se ne plaši zadatka koji je pred njom.

„Ne plašim se, da ne smatram da sam sposobna da radim ovaj posao, ne bih bila ovde. Da ne smatram da će me igrači prihvatiti i da ne verujem u svoj rad, ne bih bila ovde“, rekla je Košta.

Pre Košte, prethodna žena koja je trenirala neki profesionalni tim bila je Karolina Morace, koja je vodila Viterbeze u italijanskoj Seriji C1 na dva meča 1999. godine.

Košta je prethodno trenirala mladi tim Benfike, kao i žensku reprezentaciju Katara i istakla je da se nada da će mnogi izvoditi zaključke po rezultatima njenog tima, a ne po njenom polu.

„Znam da je ovo veliki korak. Znam jer sam i ranije imala karijeru u muškom svetu. Tako da znam da je ovo bitan dan, ali sada je 2014. godina. Razumem iznenađenje među ljudima, ali bi ovo trebalo da bude nešto normalno. Treba da me gledate kao normalnog trenera“, istakla je Portugalka.

Prošle sezone, Klermon je zauzeo 14. mesto na tabeli, ali Košta nije želela da otkrije očekivanja za narednu.

„Naši ciljevi su za nas, ne za druge. Između sebe ćemo definisati naše ciljeve, ali svi želimo pobede, to je jasno“, naglasila je Košta.

Košta, inače, ima A licencu UEFA, a ranije je radila i kao skaut Seltika.

Komentari / 0

Ostavite komentar