Priječani i dalje pod vodom

Tridesetak kuća u banjalučkom naselju Priječani i dalje je poplavljeno, a preduzimaju se sve mjere da ti prostori budu oslobođeni vode, rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Republika Srpska 18.05.2014 | 15:40
Priječani i dalje pod vodom

Gavranović, koji je i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije, kaže da je u Priječanima i najveći problem, podsjetivši da su juče prokopavali kanal, ali da nije postignut nikakav rezultat, jer je visok nivo Vrbasa, pa kanal ne može da dobije potrebnu dubinu da bi otekla voda.

"Sve cisterne i mehanizacija sa kojom raspolažemo danas su upućeni tamo kako bi se ti prostori oslobodili vode i da bi mogli da pristupimo sanaciji terena", rekao je Gavranović prilikom obilaska Priječana.

On je istakao da je od jutros na čišćenju poplavljenih područja u Banjaluci, zajedno sa jedinicama Civilne zaštite, angažovano više od 300 volontera i veliki broj građana.

U naselju Lazarevo službe su dobile zadatak da taj dio prostora potpuno oslobode od vode da bi se moglo pristupiti pranju, čišćenju i iznošenju otpada.

Pri kraju je sakupljanje i odvoz krupnog otpada u naselju Dolac i čim to mehanizacija završi, dolazi na red Ulica Frane Supila, gdje se trenutno crpi voda iz poplavljenih prostora. Od sinoć se čiste ulica po
ulica i u naseljima Karanovac i Česma.

"S obzirom na to da gradska `Čistoća` nema dovoljno mehanizacije za utovar krutog otpada, prešli smo na ručni utovar i angažovali oko 20 kipera sa željom da bude očišćen što veći broj ulica i da ih noćas probamo oprati. Poslije pranja slijedi dezinfekcija", kaže Gavranović.

Na terenu su i ekipe preduzeća "Eko-bel", Instituta za javno zdrvastvo Republike Srpske i Doma zdravlja Banjaluka koje vrše epidemiološko izviđanje na poplavljenim područjima. Istovremeno, tamo gdje su stvoreni uslovi obavljaju dezinfekciju.

Komentari / 0

Ostavite komentar