U toku evakuacija stanovništva iz Maglaja

Poplave su u potpunosti razorile Maglaj, grad 125 kilometara sjeverno od Sarajeva, prenosi reporter Anadolu Agency (AA) koji je sa konvojem Turske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) koji su predvodile Oružane snage BiH, ušao u grad danas u popodnevnim satima.

Bosna i Hercegovina 16.05.2014 | 16:24
U toku evakuacija stanovništva iz Maglaja

Većina kuća u samom gradu je poplavljena, iz mutne vode vide se samo gornji spratovi i krovovi, a pod vodom su i ulice kojima se kreću samo čamci za spašavanje.

Policija, rafteri, pripadnici Oružanih snaga BiH i Civilne zaštite čamcima idu do kuća, po ljude, a potom ih dovoze u Ulicu 1. mart, kraj željezničke pruge, na ulazu u grad iz pravca Sarajeva. Dio ove ulice je
nešto višoj nadmorskoj visini i nije poplavljen, pa se ujedno koristi i kao "izlaz" iz poplavljenog područja grada.

Malo dalje Ulicom 1. mart prema samom gradu, voda je sve dublja i nije moguće kretanje bez čamca.

Ljudi koje spasioci dovoze na čamcima su izmučeni, a u rukama nose samo najosnovnije stvari i hranu. Mnogi od njih su u mokroj odjeći.

Predsjednik Mjesne zajednice Misurići, koja se nalazi sa lijeve strane magistralnog puta iz pravca Sarajeva, Aziz Hasanić, kaže u razgovoru sa ekipom AA da je to jedini dio Maglaja koji nije poplavljen. U džamiji u Misurćima napravljena je improvizirana ambulanta u kojoj  ljekari
pružaju pomoć ljudima.

U Maglaju nema vodosnabdijevanja, kao ni električne energije.

Pripadnici TIKA dopremili su deke, čizme, hranu i druge osnovne životne namirnice ugroženom stanovništvu Maglaja, koji će im tokom dana biti  uručeno.

Komentari / 0

Ostavite komentar