Smanjuje se protok Drine na hidroelektrani

Voda se povlači sa poplavljenih područja opštine Zvornik, a protok Drine na Hidroelektrani "Mali Zvornik" smanjen je na 2.300 metara kubnih u sekundi, rekao je načelnik opštine Zoran Stevanović.

Republika Srpska 16.05.2014 | 12:20
Smanjuje se protok Drine na hidroelektrani

"Sapna i Drinjača se polako povlače, a od jutros je, uz otežano kretanje prohodan put prema Vlasenici, kao i prema Bijeljini. Očekujemo da u narednih nekoliko časova bude prohodan i prema Sapni", kaže Stevanović.

Prema njegovim riječima, na području opštine sve je manje poplavljenih kuća, a na terenu su ekipe i utvrđuju najvažnije lokalne puteve koje u toku dana treba osposobiti za saobraćaj.

Stevanović kaže da se procjenjuje da je na području zvorničke opštine poplavljeno više od 350 kuća, a oko 70 iseljeno, ali da to nisu konačni podaci.

"Imamo mnogo klizišta, najveće u Karakaju, gdje je jedna kuća potpuno urušena, a imamo dojavu pojave klizišta u Boškovićima, koje ugrožava više od 50 domaćinstava. Naši inženjeri su zajedno sa
operativnim ekipama na terenu i očekujemo povratne informacije", istakao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, za evakisane je obezbijeđen smještaj po ugostiteljskim objektima.

Stevanović je rekao da su formirane četiri opštinske komisije za  procjenu šteta i neke od njih odmah će krenuti na teren, dok će ostale to učiniti kada se za to steknu uslovi.

On je naglasio da je vodosnabdijevanje u gradu otežano, ali da će u toku dana na vodovodni sistem biti priključen i drugi bunar na Tilić, ali i Crpna stanica Mejdan.

U prvim večernjim časovima očekuje se potpuno vodosnabdijevanje grada i prigradskih naselja Karakaj i Čelopek.

"Snabdijevanja električnom energijom u gradu je potpuno, a očekujemo da će više od 90 odsto kvarova na području opštine danas biti otklonjeno", rekao je Stevanović.

Svih 25 hemodijaliznih pacijenata i hitnih slučajeva na vrijeme je prevezeno do gradskih zdravstvenih ustanova i svima je ukazana pomoć na vrijeme.

Hrana i voda u ugroženo područje i danas će biti dostavaljane, a cisterne sa vodom sve vrijeme biće stacionirane u Karakaju.

"Sve probleme građani mogu prijaviti na telefon broj 056/210-853", napomenuo je Stevanović.

Komentari / 0

Ostavite komentar