Kako je Sevilja uspela osvojiti LE?

Letos su ostali bez Negreda, Navasa, Kondogbije, Palopa, Medela, ali su u svom stilu stvorili neke nove asove i sada je red da to i naplate.

Fudbal 15.05.2014 | 20:03
Kako je Sevilja uspela osvojiti LE?

Krajem prošlog veka nemački i italijanski klubovi su dominirali u tadašnjem Kupu UEFA. Bilo je to „njihovo“ takmičenje pošto su ga osvojili u 11 od 12 uzastopnih sezona. Ali, otkad je Parma 1999. osvojila titulu, više nijedan italijanski (a, ni nemački) klub nije pobedio u drugom po važnosti evropskom klupskom takmičenju. UEFA je ubrzo promenila format, integrisala Kup pobednika Kupova u Kup UEFA, ali ispostavilo se da to nije jedina promena koja će pogoditi pomenuto takmičenje. Kup UEFA je prvo prerastao u Ligu UEFA, potom i u Ligu Evrope, a dobija je i nove gospodare - Špance.

Od poslednjih deset titula u Ligi Evrope, čak šest su osvojili timovi iz Primere, a tri od tih šest je završilo u trofejnoj sali Sevilje. Crveno-beli iz Andauzije su sinoć postali tek četvrti tim u istoriji takmičenja koji je u njemu trijumfovao tri puta. To je pre njih uspelo samo velikanima Juventusu, Liverpulu i Interu. Ali, nikome nije uspelo da taj podvig ostvari u roku od samo osam godina!

Sevilja je postala klub koji je obeležio prethodnu deceniju u Ligi Evrope. Takmičenje koji mnogi potcenjuju i nazivaju ga B kategorijom, njima znači mnogo. Njihovi navijači ga slave kao što Madriđani i Katalonci slave osvajanje Lige šampiona. Andalužani su našli savršeno mesto na evropskoj fudbalskoj mapi.

Postali su gospodari B produkcije!

Preslabi za ozbiljnu borbu u Ligi šampiona, ali najbolji u društvu klubova koji ne mogu da se umešaju u borbu za evropski tron.

Sevilja nije klub bez prošlosti i istorije. Imali su zlatne godine u periodu pre i posle Drugog svetskog rata, kada su osvojili i svoju jedinu titulu prvaka Španije (1946.), četiri puta bili vicešampioni, osvojili tri Kupa Kralja, ali posle toga su usledila i ispadanja u Segundu, zatim periodi kada su samo bili stabilan prvoligaš i na kraju najteže godine kluba kada su karejm 20. veka opet ispali u Segundu. Za to vreme su mnogi velikani prošli kroz klub. Od čuvenih trenera Elenija Erere i Luisa Aragonesa, preko fudbalskih zvezda Dijega Maradone, Ivana Zamorana ili Davora Šukera.

Pravi preporod i stvaranje Sevilje kakvu danas poznajemo počeo je 2002. godine, kada je lokalni advokat Hose Marija Del Nido postao predsednik kluba. Upostavio je četiri pravila kojih se klub i danas drži: Poverenje u trenere, detaljan skauting, razvoj omladinske škole i teški pregovori.

Od kada je Del Nido preuzeo komandnu palicu, Sevilja je lansirala nekolicinu sjajnih trenera poput Hoakina Kaparosa, Huandea Ramosa ili Manola Himeneza. Del Nido je znao da trpi i „čeka“ trenere.

Sevilja je postala i jedan od retkih španskih klubova, ne računajući gigante iz Madrida i Barselone, koji je postao potpuno otvoren za strance. Pre svega zahvaljujući sjajnom sportskom direktoru Monkiju koji je na vizionarski način uspevao da prepozna sportski i ekonomski potencijal u igračima.

Zahvaljujući njemu, Sevilja je za razliku od većeg dela Primere dovodila igrače sa svih strana sveta, obavljala veliki broj transfera i pozajmica, što nije tipično za klubove koji pripadaju srednjem ili donjem delu španskog fudbala. Najbolji primeri Seviljinog skautinga su Brazilci Dani Alves, Adrijano i Žulio Baptista, Francuz Žofri Kondogbija...

Posebno je Monki imao nos da u Sevilji „povampiri“ neke fudbalere koji su bili otpisani u svojim klubovima i kojima je bila potrebna druga šansa. Takav je bio slučaj sa Luisom Fabijanom (Porto), Frederikom Kanuteom (Totenhem), Kristijanom Poulsenom (Šalke), Alvarom Negredom (Real Madrid)...

Istovremeno je na mnogo viši nivo podignuta i produkcija igrača iz sopstvene škole. Sevilja je u prethodnih desetak godina lansirala Serhija Ramosa, Hosea Antonija Rejesa, Hesusa Navasa, Dijega Kapela, Luisa Alberta..

Kada se sve to sabere, Sevilja je dobijala i u takmičarskom i u ekonomskom smislu. Šlag na tortu su bile pregovaračke sposobnosti Hose Marije del Nida. Na maestralan način je tvrdio pazar, dizao cenu igračima i na kraju za desetine miliona „drao“ Barselonu, Real, Arsenal, Monako... Sevilja je bila primorana da prodaje svoje najbolje igrače, ali je to radila za „debele“ pare.

Taj silan novac zarađen od transfera, Del Nido nije stavljao „u slamaricu“, već ga je koristio da postepeno unapređuje klub i dovodi kvalitetna pojačanja na kojima će opet zaraditi. Uz sve to rezultati nisu trpeli. Uvek su dovođene prave zamene za igrače koji su odlazili. U poslednjih osam godina, Sevilja je osvojila tri Lige Evrope, dva Kupa kralja, jedan Superkup Španije, dva puta je igrala Ligu šampiona i oba puta došla do osmine finala...

Muški su se nosili sa protivnicima u Ligi šampiona, videli da imaju kvalitet da prođu grupu, ali ne i da u nokauti fazi naprave nešto više. Liga Evrope je ipak njihov teren na kojem se osećaju kao riba u vodi.

Međutim, problemi su počeli pre dve godine jer je Del Nido optužen za proneveru novca. Ne Seviljinog novca, već zbog poslova od pre 13 godina kada je u Marbelji bio advokat pokojnog Hesusa Hila.

Predsednik Sevilje završio u zatvoru i mnogi su ovom klubu prevdiđali slom. Pogotovo prošlog leta kada su posle slabe sezone bili primorani da prodaju Navasa, Nagreda, Medela, Kondogbiju, Palopa...

Ali, trener Unai Emeri se pokazao kao pun pogodak posle neuspešnih epizoda koje je imao u Valensiji i Moskvi i ispeo da napravi potpuno nov tim, lansira neke nove zvezde poput Karlosa Bake, Alberta Morena, Vitola, izvukao je najbolje iz otpisanih fudbalera poput M'Bije, Kariša, Rejesa. Sa prosekom od 24,9 godina starosti, Emeri je od Sevilje napravio najmlađi tim u Primeri! Start sezone je bio očajan, ali je Emeri istrajao. čak i posle poraza od 3:7 od Reala. Prelomni momenat je bila pobeda na gostovanju Espanjolu. Prvi trijumf van svog terena u Primeri posle 14 meseci čekanja. Potom je usledila raspodija u fradskom derbiju protiv Betisa (4:0), a ubrzo i seriju od deset mečeva u kojoj su ostvarili devet pobeda!

Čak su i Real Madrid bacili na kolena i verovatno koštali Kraljevski klub titule.

Na čudesan način su posle poraza na svom terenu eliminisali gradskog rivala Betis posle bolje izvođenja penala. Potom su preokrenuli i protiv Porta u četvrtfinalu, a Valensiju su izbacili golom M'Bije u poslednjem sekundu meča. Na kraju ih je sreća pogledala i na penal lutriji protiv Benfike.

Sevilja opet ima tim koji puca od potencijala. Najbolji igrač tima Ivan Rakitić je plaćen Šalkeu pet miliona evra, a biće prodat za 30 ili 40 miliona evra. Cena je višestruko skočila Baki, Morenu, Faciju. Biće ovo još jedna berićetna sezona za Andalužane. Trofej su već osvojili, sada je rad da to i naplate na fudbalskoj pijaci.

Komentari / 0

Ostavite komentar