U Maglaju voda tri metra, majka sa bebama zarobljena u kući

Na poplavljenim područjima u Federaciji BiH /FBiH/ najkritičnije je u Maglaju, gdje je voda u u centru grada dostigla dubinu do tri metara, a svi putevi prema ovom gradu su pod vodom.

Bosna i Hercegovina 15.05.2014 | 19:59
U Maglaju voda tri metra, majka sa bebama zarobljena u kući

Grad nema struje ni vode za piće, javljaju federalni mediji.

Samohranoj majci Nadini Softić iz Maglaja, koja ima blizance stare svega 15 dana, hitno je potrebna bilo kakava pomoć jer je sama u kući, bez struje i vode, a ostala je i bez hrane za bebe.

"Naša čanica Nadina zadnji put se javila poznanici oko 15 sati. Žena je u panici jer nema nikoga da joj pomogne. Ona živi u ulici Jelovac bb u Maglaju i molimo sve koji su u mogućnosti da joj pomognu.

Rijeke Usora i Bosna su u Doboj-Jugu na svom ušću, nakon što su poplavile oko 200 kuća i privrednih objekata, u potpunosti prekinule saobraćaj na magistralnim putevima koji od Doboja vode prema Sarajevu i Banjaluci.

Federalni mediji javljaju da je na području Zenice najteža situacija u Topčić Polju i Nemiloj, gdje je veliki broj kuća pod vodom, a stanovništvo je odsječeno od svih putnih komunikacija.

Magistralni put M-17 kod Nemile zatvoren je za saobraćaj zbog odrona zemlje na put.

Na području opštine Zavidovići voda je srušila most Duga i nosila ga do betonskog mosta nizvodno u koji je udario.

Na području opštine nema električne energije, ni vode za piće.

Iz sata u sat situacija na području kalesijske opštine postaje sve kritičnija, a voda nadire sa svih strana.

Na području travničke opštine rijeka Lašva izlila se u naselju Dolac na Lašvi, gdje je poplavljen Dom kulture, te privatni objekti i obradive površine.

Alarmantno je stanje u naselju Gladnik kod Nove Bile, gdje voda ulazi u objekte, a poljoprivredne površine su pod vodom, kao i u Kladnju.

Vodostaj rijeke Ugar na Vlašiću je u porastu, a na ovoj planini pao je i snijeg, pa su stočari sa ove planina ostali zameteni u snijegu.

O tačnom broju pokrenutih klizišta i odrona se ne može govoriti jer se situacija stalno mijenja, ali, prema operativnim podacima, riječ je o više od 30 klizišta.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

dusko budimir

15.05.2014 19:48

Katastrofa

ODGOVORITE
Name

x file

15.05.2014 20:45

Uzas

ODGOVORITE
Name

dejan.pd

15.05.2014 20:56

Pa ja ne znam šta rade vlade, izvršna vlast? Očigledno je da nemamo sredstva, kasnije ćemo o tome zašto nema,ali sad treba hitno djelovati, trazite pomoć komšija, Hrvatska nema probleme i ima kvalitetnu opremu, tu je UN, pa imamo njihovih posmatrača tu, zašto ne reaguju, blizu su im baze, treba samo da se nadležni sjete tražiti. Ko će im glasati na izborima,ako će ignorisati ovu katastrofu uz "divlje jagode" ili sl. Sutra kad poplavi Tukove, Gomjenicu i Raškovac biće da Faktički nije poslala Mućku dovoljno para da sredi korita kako treba. Glasajte za SNSD, bar nećete biti žedni.

ODGOVORITE
Name

vujicic prijedor

16.05.2014 05:59

Dejane svaka cast za komentar

ODGOVORITE