Sahranjen general Bogdan Kovač

Uz najviše vojne počasti u rodnom selu Grmljani na obodu Popovog polja danas je sahranjen
general-potpukovnik Bogdan Kovač, ratni komandant Trebinjske brigade i Sedmog hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

Republika Srpska 15.05.2014 | 16:26
Sahranjen general Bogdan Kovač

General Kovač dobitnik je više visokih odlikovanja i ordenja za velike zasluge u odbrani Hercegovine od agresije Hrvatske vojske, a u trebinjskom Domu kulture održana je komemorativna sjednica na kojoj su se od komandanta oprostili čelnici Boračke organizacije i grada Trebinja.


Više hiljada saboraca, građana Trebinja i drugih hercegovačkih opština danas je odalo posljednju počast general-potpukovniku Bogdanu Kovaču, ratnom komandantu Trebinjske brigade, a potom i sedmog Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske koji je imao veliku ulogu u uspješnoj odbrani grada od agresije daleko nadmoćnijih više elitnih gardijskih brigada Hrvatske vojske koje su pod
komandom Janka Bobetka u ljeto 1992. godine iz pravca Dubrovnika napale Trebinje i južnu Hercegovinu.

Za velike ratne zasluge general Kovač odlikovan je Karađorđevom zvijezdom, Ordenom armije, Medaljom za vojne zasluge sa srebrenim mačevima i drugim visokim odlikovanjima. Na komemorativnoj sjednici koja je održana u trebinjskom Domu kulture od ratnog komandanta oprostili su se saborci i čelnici grada Trebinja.

"General Bogdan Kovač kao častan oficir Vojske Republike Srpske branio je grad i Republiku Srpsku od agresije znatno brojnijih i opremljenijih snaga, po svim vojničkim pravilima i konvencijama, i za njegovo ime i jedinice koje je vodio nikada se nisu mogle vezati nikakve optužbe. Časno je izvršavao svoj posao nastojeći da sačuva svoje borce od stradanja, i bio je najsrećniji kada su se njegovi vojnici vraćali sa fronta živi i zdravu umjesto na nosilima i kovčezima. Ponosni smo na generala koji je dao veliki doprinos odbrani grada i naroda i stao na čelo vojske u teškim vremenima" istakao je u svom obraćanju Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja
 
 
Igrom sudbine general Kovač preminuo je u poslije duže bolesti u Beogradu na dan Svetog Vasilija Ostroškog, na isti dan kada je 1992. godine preuzo komandu nad Trebinjskom brigradom.

Pored desetina službenih vozila skromni i čestiti general na liječenje i poslednje putovanje u Beograd putovao je autobusom, što nikako ne može da služi na čast svakom Hercegovcu, a nadati se da će odgovorni u narednom periodu ispraviti poneku nepravdu i za života odati priznanje i poštovanje prema
mnogim nepravedno zaboravljenim i zapostavljenim časnim srpskim oficirima i njihovim porodicama.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Herc

15.05.2014 16:31

ISKRENO SAUČEŠĆE PORODICI NAŠEG DOBROG PATRIOTE I VRHUNSKOG VOJSKOVOĐE.

ODGOVORITE
Name

jovan

15.05.2014 18:10

Vjecna slava i hvala generalu! Sramotno je kako se nase danasnje drustvo odnosi prema ljudima koji su stvarali i dali zivote za rs.pogledajte samo hrvate!?ko ne postuje proslost i nje se ponosi taj nema ni buducnosti!

ODGOVORITE