Sevilja produžila prokletstvo Benfike

Fudbaleri Sevilje osvojili su Ligu Evrope, pobedom nad Benfikom sa 4:2 posle penala na "Juventus Areni", pošto posle 120 minuta igre nije bilo golova.

Fudbal 15.05.2014 | 16:12
Sevilja produžila prokletstvo Benfike

Sevilja je tako treći put u istoriji osvojila drugo po rangu evropsko klupsko takmičenje i našla se u društvu Juventusa, Intera i Liverpula.

Sevilja je prethodno osvojila Kup UEFA, kako se ranije zvala Liga Evrope, 2006. i 2007. godine, dok je Benfika doživela poraz i u osmom finalu nekog evropskog takmičenja zaredom. Prošle godine bolji od 'Orlova' bio je Čelsi.

Na taj način nastavljeno je prokletstvo Benfike, koje joj je 1962. godine 'bacio' bivši trener Bela Gutman. Mađarski stručnjak jevrejskog porekla zatražio je povišicu posle dve uzastopne titule prvaka Evrope sa 'Orlovima', ali ga je uprava odbila.

"Bez mene, Benfika u narednih sto godina neće osvojiti evropski trofej", rekao je tada Gutman.

U startoj postavi Benfike našao se Miralem Sulejmani, ali je zbog povrede ramena morao da napusti igru već u 25. minutu.

Obe ekipe imale su veliki broj prilika da reše meč u regularnih 120 minuta, ali nisu uspele da budu precizne. Ipak, u promašajima je prednjačila ekipa iz Lisabona, ali treba istaći i fenomenalnu partiju golmana Andalužana Beta.

Upravo Beto je bio junak trijumfa, pošto je odbranio penale Kardosu i Rodrigu. Na drugoj strani precizni su bili Baka, Mbija, Koke i Ganeiro, dok su kod Portugalaca Beta uspeli da savladaju Lima i Luisao.

Benfika je odigrala 22 utakmice sa španskim timovima u Evropi, dobivši sedam, uz sedam remija i čak deset poraza.

Benfika je postala prvi tim u istoriji takmičenja koji je stigao do finala bez izgubljenog meča, uz ostvarenih šest trijumfa na tom putu. Ujedno, 'Orlovi' su i najefikasniji tim u istoriji LE – sa 68 golova na 37 susreta.

Sevilja je svoj prvi meč u Ligi Evrope ove sezone odigrala protiv Mladosti u Podgorici, a finalni meč joj je 19. po redu.

Benfika je do torinskog finala poražena u poslednjih sedam velikih evropskih finala. Poslednji trofej u Evropi osvojili su u sezoni 1961/62, kada su osvojili tadašnji Kup šampiona. Upravo tada ih je smenjeni trener Gutman I 'prokleo'.

Od kada je takmičenje promenilo naziv iz Kupa UEFA u Ligu Evrope, osam od deset finalista došlo je sa Pirinejskog poluostrva.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar