Sutra obilježavanje 22 godine od stradanja vojnika JNA

U Bijeljini i Tuzli sutra će biti obilježene 22 godine od stradanja pripadnika JNA godine u "Tuzlanskoj koloni".

Republika Srpska 14.05.2014 | 14:59
Sutra obilježavanje 22 godine od stradanja vojnika JNA

Program obilježavanja počinje sutra u 8.00 časova okupljanjem građana ispred Gradske uprave Bijeljina. Polazak autobusa za Tuzlu predviđen je u 8.30 časova.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da je od 10.00 do 10.30 časova planirana mirna šetnja sa upaljenim svijećama i cvijećem i kratak vjerski pomen na Brčanskoj malti.

Parastos poginulim pripadnicima JNA biće služen u 12.00 časova ispred Spomen-kosturnice na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

U 12.30 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici, a potom obraćanje zvaničnika, nakon čega će biti upriličen primjeren, kratki duhovni program.

Obilježavanje 22 godine od stradanja vojnika u "Tuzlanskoj koloni" organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dunjić je na konferenciji za novinare u Banjaluci napomenuo da je Odbor preduzeo sve mjere i radnje da bi ovaj skup bio održan i protekao bezbjedno.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica rekao je da je zločin nad pripadnicima JNA u "Tuzlanskoj koloni" bio planiran, te da za taj zločin još niko nije odgovarao.

Prema njegovim riječima, u napadu na kolonu poginulo je 59 pripadnika JNA, dok su 44 ranjena.

"I poslije 22 godine na obilježavanje idemo pod određenim obezbjeđenjem, garantuje nam se bezbjedan dolazak na mjesto održavanja. To je dobro ali, nažalost, ne bi trebalo da budu tolike mjere obezbjeđenja i da se svaki put pitamo kako će biti", rekao je Torbica.

Podsjetivši da je 4. maja 1992. godine Predsjedništvo tadašnje SFRJ donijelo odluku da se preostali pripadnici JNA povuku sa prostora BiH, general Torbica je napomenuo da je kolona JNA planirano i iz zasjede napadnuta u Tuzli 15. maja 1992. godine prilikom dogovorenog napuštanja kasarni i grada.

Napad su izvršile paravojne formacije takozvane patriotske lige, "zelenih beretki" i jedinica Teritorijalne odbrane BiH.

"Da je bilo planirano pokazuje i to što je sve snimala lokalna televizija", istakao je Torbica.

On je napomenuo da je stav Vlade Srpske, odnosno Ministarstvo rada i boračko –invalidske zaštite, da za sva mjesta stradanja budu omogućene posjete i da to pravilo treba da važi za sve.

"Republika Srpska nikoga ne sprečava da dođe na njihova mjesta stradanja. Imamo garancije da će ovo obilježavanje proteći mirno",
napglasio je general Torbica.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da nije bilo nikavih najava kontra mitinga i da su iz policije Kantona Tuzla dobijena uvjeravanja da će skup biti obezbijeđen u punoj mjeri.

Milunović je upitao koliko je slobodna zemlja u kojoj se ne može izraziti osjećanje prema svojim stradalima na mjestu njihovog stradanja, kada je za to neophodan visok nivo obezbjeđenja.

On je za visoku profesionalnost zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo i dosadašnju visoku profesionalnost MUP-u Kantona Tuzla.

Komentari / 0

Ostavite komentar