Сутра обиљежавање 22 године од страдања војника ЈНА

У Бијељини и Тузли сутра ће бити обиљежене 22 године од страдања припадника ЈНА године у "Тузланској колони".

Република Српска 14.05.2014 | 14:59
Сутра обиљежавање 22 године од страдања војника ЈНА

Програм обиљежавања почиње сутра у 8.00 часова окупљањем грађана испред Градске управе Бијељина. Полазак аутобуса за Тузлу предвиђен је у 8.30 часова.

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да је од 10.00 до 10.30 часова планирана мирна шетња са упаљеним свијећама и цвијећем и кратак вјерски помен на Брчанској малти.

Парастос погинулим припадницима ЈНА биће служен у 12.00 часова испред Спомен-костурнице на градском гробљу Пучиле у Бијељини.

У 12.30 часова предвиђено је полагање вијенаца на Спомен-костурници, а потом обраћање званичника, након чега ће бити уприличен примјерен, кратки духовни програм.

Обиљежавање 22 године од страдања војника у "Тузланској колони" организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Дуњић је на конференцији за новинаре у Бањалуци напоменуо да је Одбор предузео све мјере и радње да би овај скуп био одржан и протекао безбједно.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске генерал Милан Торбица рекао је да је злочин над припадницима ЈНА у "Тузланској колони" био планиран, те да за тај злочин још нико није одговарао.

Према његовим ријечима, у нападу на колону погинуло је 59 припадника ЈНА, док су 44 рањена.

"И послије 22 године на обиљежавање идемо под одређеним обезбјеђењем, гарантује нам се безбједан долазак на мјесто одржавања. То је добро али, нажалост, не би требало да буду толике мјере обезбјеђења и да се сваки пут питамо како ће бити", рекао је Торбица.

Подсјетивши да је 4. маја 1992. године Предсједништво тадашње СФРЈ донијело одлуку да се преостали припадници ЈНА повуку са простора БиХ, генерал Торбица је напоменуо да је колона ЈНА планирано и из засједе нападнута у Тузли 15. маја 1992. године приликом договореног напуштања касарни и града.

Напад су извршиле паравојне формације такозване патриотске лиге, "зелених беретки" и јединица Територијалне одбране БиХ.

"Да је било планирано показује и то што је све снимала локална телевизија", истакао је Торбица.

Он је напоменуо да је став Владе Српске, односно Министарство рада и борачко –инвалидске заштите, да за сва мјеста страдања буду омогућене посјете и да то правило треба да важи за све.

"Република Српска никога не спречава да дође на њихова мјеста страдања. Имамо гаранције да ће ово обиљежавање протећи мирно",
напгласио је генерал Торбица.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да није било никавих најава контра митинга и да су из полиције Кантона Тузла добијена увјеравања да ће скуп бити обезбијеђен у пуној мјери.

Милуновић је упитао колико је слободна земља у којој се не може изразити осјећање према својим страдалима на мјесту њиховог страдања, када је за то неопходан висок ниво обезбјеђења.

Он је за високу професионалност захвалио Министарству унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево и досадашњу високу професионалност МУП-у Кантона Тузла.

Коментари / 0

Оставите коментар