Amerikanci ne žele islamske simbole u blizini "Nulte tačke"

Namjera da u neposrednoj blizini "Nulte tačke", odnosno mjesta gdje su 2001. godine muslimanski teroristi srušili Svjetski trgovinski centar, bude podignut islamski centar - izaziva polemiku u SAD.

Svijet 14.05.2014 | 12:11
Amerikanci ne žele islamske simbole u blizini "Nulte tačke"

Sjećanje na 11. septembar 2001. godine, dan najtežih terorističkih napada na SAD, u kojima je ubijeno oko 3.000 osoba, i dalje je veoma jako među Amerikancima.

Istovremeno sa završetkom novog zdanja govori se i o planu gradnje muslimanskog komunalnog centra i džamije u neposrednoj blizini novog Sjetskog trgovinskog centra.

Taj centar trebalo bi da bude izgrađen samo tri bloka dalje od "Nulte tačke".

Prema novoj verziji plana, centar bi bio trospratno zdanje sa malom džamijom i muzejom povećenom islamu.

Imam Talib Abdul Rašid, predsjednik njujorškog Islamskog vijeća, kaže da bi taj projekat trebalo da cjelovito predstavi islam kao religiju.

Prije četiri godine tadašnji plan za gradnju muslimanskog centra bio je povod za brojne proteste. NJime je bilo previđena gradnja 15 spratova visokog centra, uključujući i džamiju.

Protestanti, među njima i brojni bliski rođaci poginulih u napadu od 11. septembra, tvrdili su da je "nerazumno i okrutno" graditi islamski kompleks u neposrednoj blizini "Nulte tačke".

Originalni plan, nazivan "Park 51", brzo je odbačen.

Pamela Geler, predsjednik Asocijacije za očuvanje sloboda, pita: "Da li će muzej u okviru muslimanskog centra objektivno govoriti o 14 vijekova džihadizma, osvajanju teritorija, kulturnoj asimilaciji i porobljavanju?".

"Mislim da neće. Mislim da će to biti rehabilitacija džihadizma, krajnje neprimjerena uz `Nultu tačku`" - tvrdi Gelerova za Glas Amerike.

Planovi novog muslimanskog centra u NJujorku još nisu predstavljeni detaljno.

Nije poznato ni ko će finansirati gradnju.

Komentari / 0

Ostavite komentar