Palićko jezero dio Mreže evropskih jezera

 

Palićko jezero uvršteno je u Mrežu evropskih jezera, koja je osnovana u Italiji kako bi se veća pažnja posvetila očuvanju jezera u Evropi.

Putovanja 14.05.2014 | 06:39
Palićko jezero dio Mreže evropskih jezera

Mreža je osnovana na prvoj zajedničkoj konferenciji koja je održana u gradu Iseu u Italiji, a kojoj su prisustvovali i predstavnici subotičke lokalne samouprave predvođeni gradonačelnikom Jeneom Maglaijem.

Kako je saopšteno iz Kabineta gradonačelnika Subotice, ova konferencija je uvrštena u program festivala jezera Iseo, kao jedna od aktivnosti inicijalnog projekta “nEUlakes”, odobrenog u programu Evropske komisije “Europe for citizens”.

Dvanaest učesnika konferencije potpisali su pismo o namerama u budućoj saradnji, a osim gradonačelnika Subotice potpisnici su i predstavnici gradova iz Švajcarske, Slovenije, Irske, Velike Britanije, Norveške, Italije, Mađarske, Austrije, Španije i Makedonije.

Cilj osnivanja mreže je da se veća pažnja posveti očuvanju jezera u Evropi. Uloga mreže je pronalaženje različitih načina i mogućnosti zajedničkog razvoja u oblastima zaštite životne sredine, ekonomije, kulture i socijale, ali i pružanje prostora i okvira za saradnju zainteresovanih subjekata na teritorijama navedenih gradova.

Gradonačelnici su jednoglasno prihvatili osnovna načela mreže, da se neće ubirati članarina, da će se saradnja u prvoj fazi odnositi na definisanje i razradu projektnih ideja i na formiranje potencijalnih partnerstava u okviru nEUlakes, radi što veće spremnosti na podnošenje zahteva prema fondovima Evropske unije u programskom periodu 2014-2020 i druge donacije.

Na konferenciji su prezentovani i očekivani raspisi u narednom periodu nakon čega su gradonačelnici kroz diskusiju sagledali osnovne projektne ideje, moguća partnerstva i potencijalne vodeće podnosioce zahteva za finansiranje. Saradnja će se nastaviti detaljnom razradom navedenih tema.

Mreža je otvorena ka priključivanju daljih članova na predlog postojećeg članstva.

Komentari / 0

Ostavite komentar