“Koče istrage zločina nad Srbima”

U BiH još traje opstrukcija u istrazi ratnih zločina počinjenih tokom 90-ih nad Srbima i podizanju optužnica protiv odgovornih, kaže za Danas Simo Tuševljak.

Republika Srpska 13.05.2014 | 11:52
“Koče istrage zločina nad Srbima”

Simo Tuševljak, inspektor u Upravi za kriminalistiku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske naglašava da u BiH još uvek nije završen ni jedan veliki sudski proces, niti je bilo ko osuđen za velika krivična dela ratnih zločina nad srpskim narodom.

“Tu mislim na Tuzlansku kolonu, zločine u Sarajevu, Dobrovoljačku ulicu, zločine mudžahedina i pripadnika Petog korpusa Armije BiH… Vrši se opstrukcija kako ti predmeti ne bi imali epilog, navodi Tuševljak, dodajući da za mnoge zločine nije podignuta ni optužnica”.

Tuševljak ocenjuje da, kada je u pitanju srpski narod, ni Haški tribunal nije dao zadovoljavajuće rezultate.

“Haški tribunal nije zadovoljio razloge zbog kojih je osnovan. Možda je prilikom njegovog osnivanja postojala namera da se svi zločini procesuiraju i da svi zločinci odgovaraju, ali je on veoma brzo izgubio svoj smisao, jer optužnice koje su trebale da budu podignute za zločine nad srpskim narodom nikada nisu ni podignute. Sarkastično nam je odgovarano da je sprovođena istraga protiv Alije Izetbegovića, kao i protiv Franje Tuđmana… Videli smo i da zločini koji su se događali pred očima međunarodne zajednice i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nikada nisu imali zadovoljavajući epilog u Tribunalu. S druge strane, licima koja su optuživana u Tribunalu tužilaštvo nije dokazalo krivicu ili je dalo minimalne zatvorske kazne”, kaže Tuševljak.

Govoreći o sudbini nestalih, on navodi da se još uvek traži oko 1.700 pripadnika srpske nacionalnosti koji su nestali tokom ratnih sukoba u BiH.

“Većina srpskih žrtava nije nestala, već su ih odveli zvanični organi tadašnje BiH u policijske stanice, u vojne komande, gde su ubijeni, a njihova tela sakrivena. Proces pronalaženja nestalih je poslednjih godina veoma usporen. Razlog tome je i to što su danas na vlasti u BiH oni koji su bili na vlasti i za vreme rata, te sada vrše veliku opstrukciju kada je u pitanju traženje srpskih žrtava”, navodi Тuševljak, i dodaje da je ipak evidentno da svi nestali tokom rata neće biti pronađeni.

Komentari / 0

Ostavite komentar