“Коче истраге злочина над Србима”

У БиХ још траје опструкција у истрази ратних злочина почињених током 90-их над Србима и подизању оптужница против одговорних, каже за Данас Симо Тушевљак.

Република Српска 13.05.2014 | 11:52
“Коче истраге злочина над Србима”

Симо Тушевљак, инспектор у Управи за криминалистику Министарства унутрашњих послова Републике Српске наглашава да у БиХ још увек није завршен ни један велики судски процес, нити је било ко осуђен за велика кривична дела ратних злочина над српским народом.

“Ту мислим на Тузланску колону, злочине у Сарајеву, Добровољачку улицу, злочине муџахедина и припадника Петог корпуса Армије БиХ… Врши се опструкција како ти предмети не би имали епилог, наводи Тушевљак, додајући да за многе злочине није подигнута ни оптужница”.

Тушевљак оцењује да, када је у питању српски народ, ни Хашки трибунал није дао задовољавајуће резултате.

“Хашки трибунал није задовољио разлоге због којих је основан. Можда је приликом његовог оснивања постојала намера да се сви злочини процесуирају и да сви злочинци одговарају, али је он веома брзо изгубио свој смисао, јер оптужнице које су требале да буду подигнуте за злочине над српским народом никада нису ни подигнуте. Саркастично нам је одговарано да је спровођена истрага против Алије Изетбеговића, као и против Фрање Туђмана… Видели смо и да злочини који су се догађали пред очима међународне заједнице и у Хрватској и Босни и Херцеговини никада нису имали задовољавајући епилог у Трибуналу. С друге стране, лицима која су оптуживана у Трибуналу тужилаштво није доказало кривицу или је дало минималне затворске казне”, каже Тушевљак.

Говорећи о судбини несталих, он наводи да се још увек тражи око 1.700 припадника српске националности који су нестали током ратних сукоба у БиХ.

“Већина српских жртава није нестала, већ су их одвели званични органи тадашње БиХ у полицијске станице, у војне команде, где су убијени, а њихова тела сакривена. Процес проналажења несталих је последњих година веома успорен. Разлог томе је и то што су данас на власти у БиХ они који су били на власти и за време рата, те сада врше велику опструкцију када је у питању тражење српских жртава”, наводи Тушевљак, и додаје да је ипак евидентно да сви нестали током рата неће бити пронађени.

Коментари / 0

Оставите коментар