Berluskoni 18 godina sarađivao s mafijom, ali neće krivično odgovarati

Bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju sudski su dokazane veze sa sicilijanskom mafijom nakon hapšenja njegovog posrednika s Koza Nostrom.

Svijet 13.05.2014 | 11:37
Berluskoni 18 godina sarađivao s mafijom, ali neće krivično odgovarati

Međutim, Berluskoni za saradnju s mafijom neće odgovarati pred zakonom.

Silvio Berluskoni (77), bivši italijanski premijer i jedan od najprepoznatljivijih međunarodnih političara u svijetu, gotovo je dvadeset godina poslovao s italijanskom mafijom.

Zaključak je to italijanskog Vrhovnog suda u Rimu, nakon što je Berluskonijev posrednik i bivši senator Marčelo Del'Utri osuđen na sedam godina zatvora zbog povezanosti s mafijom.

Berluskoni je uvijek poricao glasine da su iza njegovih velikih i netransparentnih investicija za pokretanje građevinskih i medijskih firmi bile veze s mafijom.

Međutim, Vrhovni sud Italije je prihvatio argumente tužioca Aurelija Galasa da je "18 godina, između 1974. i 1992, Del'Utri bio garancija u dogovaranjima između Koza Nostre i Berluskonija".

Berluskoni je verbalno napao sudije i nazvao ih pristrasnima.

"Ta presuda je nešto što mi ljevica pokušava napraviti još od 1994", rekao je Berluskoni za agenciju ANSA, a prenosi "Independent".

Ipak, Berluskoniju se neće suditi za veze s mafijom jer je nastupila zastara, koja za slučajeve vezane uz mafiju nastupa nakon 20 godina, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari / 0

Ostavite komentar