Socijalisti postaju progresivci?

U okviru reformi, Soscijalistička partija Srbije se sprema i za promenu imena i politike, tako da je moguće da odustane od Socijalističke internacionale i preusmeri se ka "Progresivnoj alijansi" - pokretu stranaka levo od centra, pišu "Večernje novosti".

Srbija 12.05.2014 | 08:35
 Socijalisti postaju progresivci?

Uoči kongresa koji će biti održan krajem decembra, SPS će sprovesti opsežno istraživanje među članovima i građanima da li bi i kako bila prihvaćena eventualna promena imena i simbola stranke, piše beogradski dnevnik.

Prema informacijama tog lista, u slučaju pozitivnih reakcija, nije isključeno ni da novi naziv, ali i politika socijalista, budu formulisani "na talasu" nove međunarodne političke organizacije koja je u osnivanju - "Progresivna alijansa", čijem članstvu SPS teži.

Lider SPS Ivica Dačić otkrio je da već duže vreme razmišlja da u okviru predstojećih reformi u stranci sprovede sveobuhvatne promene, ne samo kadrovske i organizacione, već i u imenu i zaštitnom znaku SPS.

Inače, SPS je odustao od članstva u Socijalističkoj internacionali i već duže vreme radi na pridruživanju „progresivcima“, novom pokretu koji okuplja stranke levo od centra sa ciljem da postanu protivteža najuticajnijoj političkoj organizaciji u EU - Evropskoj narodnoj partiji (EPP).

Kako je "Novostima" rekla Nataša Gaćeša, internacionalni sekretar SPS, oni su krajem aprila učestvovali na konferenciji u Amsterdamu, na kojoj su obavljene pripreme za start ove organizacije, a krajem godine će se znati više o načinu organizovanja i radu "Progresivne alijanse".

"Tema konferencije bila je kako da učinimo progresivnu politiku delotvornijom. Potrebno je da građani u nama vide ekonomsku alternativu i da mi, spektrom mera, podržimo razvoj i sigurniji život građana. SPS će i nakon redizajna u svojoj suštini biti najvitalnija politička platforma u Srbiji, otvorena za promene, koje su uslov napretka i razvoja", kazala je Gaćeša.

Komentari / 0

Ostavite komentar