Palameta optužen za zločine u "Dretelju"

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina BiH i Hrvatske Vida Palameta, koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva 1993. godine u logoru Dretelj.

Bosna i Hercegovina 10.05.2014 | 13:40
Palameta optužen za zločine u "Dretelju"

Prema navodima optužnice, Palameta za vrijeme oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta logističke desetine Vojne policije HVO-a i komandanta smjene voda u logoru Dretelj, u ljeto 1993. godine postupao suprotno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Palameta je optužen da je sam ili zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a zlostavljao, pljačkao, premlaćivao i na izrazito ponižavajuće načine mučio zatvorenike bošnjačke nacionalnost u logoru Dretelj.

Između ostalog, Palameta je optužen da je naredio zatvorenicima da se međusobno tuku usljed čega je nastupila smrt jednog zatočenika, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Md

10.05.2014 18:29

E ovaj bi mogao biti osudjen muslimane je mlatio,da je Srbe dobio bi neki posao u institucijama bih

ODGOVORITE
Name

eno mrga

12.05.2014 23:55

haha nije samo vide Palameta gdje su drugi ko je sa njim pokupio lovu , ima ih tu jos kad vec prozivaju i hapse sto ne hapse one koji su i ostalim omogucili to.

ODGOVORITE
Name

ene becirovic

27.05.2014 02:59

sve mi je jasno samo nije za boku ko ga stiti i sakriva osudili mu zamjenika a njega nigdje previsic se sece po metkovicima svasta

ODGOVORITE