Berluskonijevom saradniku sedam godina zatvora

Najviši apelacioni sud u Italiji potvrdio je presudu od sedam godina zatvora Marčelu del Utriju, nekadašnjem senatoru i bliskom saradniku bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Svijet 10.05.2014 | 08:40
Berluskonijevom saradniku sedam godina zatvora

Del Utri (72), koji se nalazi u pritvoru u Bejrutu gde je prošlog meseca uhapšen, nema pravo na žalbu i ova presuda je konačna.

Sud u Palermu je prošlog meseca proglasio Del Utrija beguncem kada je utvrđeno da je napustio zemlju uoči izricanja konačne presude za koju agencija Rojters ocenjuje da predstavlja još jedan udarac za Berluskonija.

Italijansko tužilaštvo je zatražilo od libanskih vlasti da Del Utri bude isporučen.

Del Utrijev advokata Ðuzepe Di Peri je izjavio da je "ogorčen i razočaran" presudom, dodajući da razmišlja da slučaj iznese pred Evropski sud za ljudska prava.

Del Utri je bio saradnik Silvija Berluskonija i bivši senator. Sud ga je osudio za pripadništvo mafiji navodeći da je on posredovao između mafijaških bosova i Berluskonija pre nego što je bivši premijer ušao u politiku.

On je ranije rekao da nema nikakve veze sa sicilijanskom mafijom.

Berluskoni je, inače, danas u klinici u blizini Milana počeo da služi kaznu društveno korisnog rada, na koju je prošle godine osuđen zbog utaje poreza.

Berluskoni (77), koji je prošle godine izbačen iz parlamenta, moraće godinu dana jednom nedeljno da radi kao volonter u domu za pacijente koji boluju od Alćajmerove bolesti u blizini Milana.

Nakon prvog dana provedenog u društveno korisnom radu, Berluskoni je izašao nasmejan, ali nije bio raspoložen za izjave okupljenim predstavnicima medija.

Kasnije je za regionalnu tv stanicu "Lombardi" rekao da su mnogi od pacijenata koje je video u veoma teškoj situaciji, navodeći da ga je jedna žena čak poljubila.

Komentari / 0

Ostavite komentar