BiH nastavila silaznom putanjom

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko informisao je UN da je BiH nastavila da ide silaznom putanjom, na kojoj se nalazi već osam godina i da politički lideri još nisu postigli napredak u vezi s velikim brojem pitanja, uključujući i uslove za napredak u procesima evroatlantskih integracija.

Bosna i Hercegovina 09.05.2014 | 22:47
BiH nastavila silaznom putanjom

Incko je, u skladu sa svojim mandatom iz Dejtonskog sporazuma, podnio redovni izvještaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, u kojem je govorio o provođenju mira u BiH u periodu od 21. oktobra 2013. do 21. aprila 2014. godine, saopšteno je iz OHR-a.

U dijelu koji govori o demonstracijama koje su počele u februaru, izazvane nezadovoljstvom građana socijalno-ekonomskom situacijom, Incko je proteste okarakterizirao kao "poziv izabranim zvaničnicima i političkim strankama u BiH da promijene pristup, posebno kada je riječ o mrežama korupcije koje podrivaju javni sektor".

On je izrazio žaljenje zbog kratkog perioda kada je, na samom početku demonstracija, izbilo nasilje, ali je istovremeno jasno rekao da se pravo na mirne proteste mora podržati.

"Čvrsto vjerujem da je proaktivno i angažovano građansko društvo, koje zahtijeva odgovornost izabranih lidera, od ključne važnosti za demokratsku budućnost zemlje", istakao je Incko.

On je i ovaj, 45. izvještaj, iskoristio da uputi kritike prema Republici Srpskoj, navodeći da su učestale izjave zvaničnika iz Srpske kojima se osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Inckov izvještaj Ban Ki Munu podijeljen je članovima Savjeta bezbjednosti UN, a dostupan je i na veb-stranici OHR-a.

Incko će se obratiti Savjetu bezbjednosti UN 15. maja, kada će direktno informisati njegove članove o situaciji u BiH.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Djogo

10.05.2014 09:55

Neka Incko prica svoje zelje u Austriji tamo mu je i mjesto. On ne moze i nikad i nece moci Srbima soliti pamet jer im je poznato ko je on, sta zastupa, koga slusa, za koga radi. Nema vise Austrougarske i nece je nikada vise biti. Sikter!

ODGOVORITE
Name

Vaso Bera

10.05.2014 11:00

Dobar si Zdravko - MI NE VALJAMO.

ODGOVORITE
Name

x file

10.05.2014 13:04

Pa, sto ti Incko ne zaustavis pad? Uhapsi ove iz vlasti i njihove halfove. Zato si placen 30.000 evra mjesecno - neoporezovano... Radi nesto. U Austriji te niko ne sljivi

ODGOVORITE
Name

Md

10.05.2014 16:52

Stvarno od kad je Incko dosao kao visoki drkadjija nikad nam nije bilo gore i sve sto smo imali sa njim smo izgubili vrijeme je da ide praviti čokolade

ODGOVORITE