Delalić uhapšen, Grbo i Kršo se nagodili

U Kantonalnom sudu u Sarajevu juče se trebalo nastaviti suđenje Alenu Grbi (31) i Anelu Krši (28), koji se terete za pokušaj ubistva Benjamina Delalića 3. septembra prošle godine u Olovskoj ulici u Sarajevu, ali je odgođeno zbog pregovora optuženih s Tužilaštvom.

Bosna i Hercegovina 09.05.2014 | 19:01
Delalić uhapšen, Grbo i Kršo se nagodili

Kako je kazala sudija Adisa Zahiragić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, tužilac Ljubo Badnjar obavijestio je Sud da su u toku pregovori o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice između Tužilaštva i Grbe, a da je Kršo već potpisao sporazum te tražio da se ročište odgodi.

Advokat Inidira Karahodžić, koja zastupa Grbu, potvrdila je ovu informaciju te je kazala da već ima jedan primjerak sporazuma koji treba da potpišu njen branjenik i Tužilaštvo KS.

Obojica optuženih, kako saznajemo, nagodila su se s Tužilaštvom KS na po 18 mjeseci zatvora.

S obzirom na okolnosti, Zahiragić je ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivice zakazala za 13. maj ove godine.

Nasuprot tome, Delalić, koji je u ovom predmetu oštećeni, u srijedu je u Opštinskom sudu u Sarajevu negirao krivicu zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

‘’Mom branjeniku u ovom predmetu Tužilaštvo KS ponudilo je da potpiše sporazum o priznanju krivice i da mu se izrekne uslovna kazna, ali je on to odbio i u potpunosti negirao krivicu ‘’, kazao je Delalićev advokat Omar Mehmedbašić.

 

Čekao naoružan

Delaliću se, naime, sudi, jer je u oktobru prošle godine, nakon što su ga Grbo i Kršo ranili, sa još dvije osobe naoružan čekao Kršu ispred njegove kuće u ulici Vranjače.

Kršo i njegov brat bili su na izletu na jednoj od planina, a kada su pri povratku kući vidjeli Delalića i ostale, autom su se dali u bijeg i uspjeli pobjeći.

Cijeli slučaj navodno je snimljen i kamerama videonadzora s kuće Krša, a snimak je predat policiji.

Nakon što je u Opštinskom sudu u srijedu negirao krivicu, Delalić je juče pola sata nakon ponoći ponovo uhapšen.

Sudska policija je još prije desetak dana imala nalog da ga dovede, navodno zbog neodazivanja sudskim pozivima, ali ga tada nisu našli na kućnoj adresi pa su ga juče pripadnici MUP-a KS uhapsili i predali Sudskoj policiji.

Nezvanično saznajemo da je Delalića policija uhapsila zbog neodazivanja pozivima Suda na suđenje zbog saobraćajne nesreće. Takođe saznajemo i da mu je određen pritvor.

 

Mahali pištoljem

Prema optužnici, Grbo i Kršo su 3. septembra prošle godine, vozeći se automobilom Alfa Romeo u naselju Hrasno, vidjeli u Renault Meganu Delalića, s kojim su prije bili u sukobu. Verbalno su se sukobili s njim, a potom su prešli u suprotnu traku i vozili uporedo s njim, mašući pištoljem i govoreći: "Stani, mangupe, ako smiješ!" Delalić je, da bi izbjegao sukob, krenuo prema naselju Dolac-Malta, ali su mu prepriječili put autom. Grbo je izašao iz vozila, usmjerio pištolj u pravcu Delalićeve glave te ispalio hitac, ranivši ga u rame.

Potom je opet ispalio hitac i pogodio ga u predjelu šake desne ruke.  Kršo je pokušavao repetirati pištolj i ispaliti još jedan hitac da bi Delalića ubio.

Delalić ga je odgurnuo i tom prilikom je iz pištolja ispao metak. Optuženi su potom napustili mjesto događaja, prijeteći mu: "Neće se na ovome završiti."

Komentari / 0

Ostavite komentar