Ubrzati aktivnosti na izgradnji mosta na Savi

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine će najvjerovatnije do juna ove godine  raspisati tender za izbor izvođača radova na izgradnji novog međunarodnog graničnog prelaza  Gradiška, koji će se nalaziti na trasi autoputa Banjaluka - Gradiška.

Bosna i Hercegovina 09.05.2014 | 15:00
Ubrzati aktivnosti na izgradnji mosta na Savi

Sama izgradnja novog graničnog prelaza ne znači ništa bez uporedne izgradnje novog mosta preko rijeke Save, što je više političko pitanje između BiH i Republike Hrvatske, te Evropske unije.

Ovo je u izjavi za Agenciju Fena rekao Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIOBiH.

Projektna dokumentacija je završena i postoje svi ostali uslovi da se raspiše međunarodni tender za izgradnju prve faze novog prelaza kod Gradiške.

-U protreklom periodu Uprava je pripremila sve što je neophodno za igradnju ovog prelaza, izvršena je eksproprijacija zemljišta i pribavljene su sve neophodne dozvole za gradnju prelaza. Prva faza radova podrazumijeva sve pripremne radove na terenu, kompletnu niskogradnju, izgradnju donjeg stroja, postavljanje hidro i elektroinstalacija, izgdradnju temelja i nadstrešnice, pojasnio je Kovačević.

Izgradnja novog graničnog prelaza Gradiška trebalo bi da košta oko 24 miliona KM.

UIO trenutnu u budžetu za 2014. godinu ima sredstva u iznosu 9,3 miliona KM, što je dovoljno za izgradnju prve faze novog graničnog prijelaza.

-Očekujemo da će za drugu fazu Uprava dobiti sredstva u budžetu za 2015. godinu i to u iznosu od dodatnih 15 miliona KM, čime bi izgradnja novog modernog međunarodnog graničnog prelaza Gradiška
bila u potpunosti osigurana, kazao je Kovačević.

Međutim, sama izgradnja novog graničnog prelaza ne znači ništa bez uporedne izgradnje novog mosta preko rijeke Save, što je više političko pitanje između BiH i Republike Hrvatske, te Evropske unije i u svakom slučaju to pitanje, naglasio je, mora postati prioritet kako bi izgradnju graničnog prijelaza pratila izgradnja novog mosta na rijeci Savi.Tek bi tada novi prijelaz dobio potpuni smisao.

-U tom kontekstu iz UIO apelujemo na sve faktore koji mogu ubrzati početak radova na izgradnji novog mosta na Savi da to učine, jer postojeći granični prelaz Gradiška zbog 'uskog grla' i prolaska kroz sam grad postaje sve operećeniji te se stvaraju ogromne gužve, rekao  je za Agenciju FENA Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar