Убрзати активности на изградњи моста на Сави

Управа за индиректно опорезивање (УИО) Босне и Херцеговине ће највјероватније до јуна ове године  расписати тендер за избор извођача радова на изградњи новог међународног граничног прелаза  Градишка, који ће се налазити на траси аутопута Бањалука - Градишка.

Босна и Херцеговина 09.05.2014 | 15:00
Убрзати активности на изградњи моста на Сави

Сама изградња новог граничног прелаза не значи ништа без упоредне изградње новог моста преко ријеке Саве, што је више политичко питање између БиХ и Републике Хрватске, те Европске уније.

Ово је у изјави за Агенцију Фена рекао Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИОБиХ.

Пројектна документација је завршена и постоје сви остали услови да се распише међународни тендер за изградњу прве фазе новог прелаза код Градишке.

-У протреклом периоду Управа је припремила све што је неопходно за иградњу овог прелаза, извршена је експропријација земљишта и прибављене су све неопходне дозволе за градњу прелаза. Прва фаза радова подразумијева све припремне радове на терену, комплетну нискоградњу, изградњу доњег строја, постављање хидро и електроинсталација, изгдрадњу темеља и надстрешнице, појаснио је Ковачевић.

Изградња новог граничног прелаза Градишка требало би да кошта око 24 милиона КМ.

УИО тренутну у буџету за 2014. годину има средства у износу 9,3 милиона КМ, што је довољно за изградњу прве фазе новог граничног пријелаза.

-Очекујемо да ће за другу фазу Управа добити средства у буџету за 2015. годину и то у износу од додатних 15 милиона КМ, чиме би изградња новог модерног међународног граничног прелаза Градишка
била у потпуности осигурана, казао је Ковачевић.

Међутим, сама изградња новог граничног прелаза не значи ништа без упоредне изградње новог моста преко ријеке Саве, што је више политичко питање између БиХ и Републике Хрватске, те Европске уније и у сваком случају то питање, нагласио је, мора постати приоритет како би изградњу граничног пријелаза пратила изградња новог моста на ријеци Сави.Тек би тада нови пријелаз добио потпуни смисао.

-У том контексту из УИО апелујемо на све факторе који могу убрзати почетак радова на изградњи новог моста на Сави да то учине, јер постојећи гранични прелаз Градишка због 'уског грла' и проласка кроз сам град постаје све оперећенији те се стварају огромне гужве, рекао  је за Агенцију ФЕНА Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ.

 

Коментари / 0

Оставите коментар