SDS: Organizovani kriminal u Tehničkom remontu Bratunac

Reagujući na poziv direktora Remontno tehničkog zavoda Bratunac Gorana Domuza da se izvini za navode o kriminalu u tom preduzeću, poslanik SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević danas je iznijela nove dokaze o, kako kaže, višemilionskim kriminalnim radnjama u Tehničkom remontu Bratunac.

Republika Srpska 09.05.2014 | 08:34
SDS: Organizovani kriminal u Tehničkom remontu Bratunac

Pandurević kaže da izvinjenje duguje jedino radnicima Tehničkog remonta jer nije ranije upozorila na ono što se tamo dešava.

Prema riječima Pandurevićeve najviše kriminala u Tehničkom remontu Bratunac odvija se u saradnji sa zagrebačkom firmom "Skaut".

Radnici Tehničkog remonta dostavili su joj ugovore po kojima se vidi da su radili popravku skoro 30 hiljada pušaka za "Skaut" po cijeni od 33 marke po komadu, a strvarna cijena je 3-4 puta veća čime je Tehnički remont oštećen za skoro 4 milona maraka.

"Skautu" su za 600 hiljada maraka prodati rezervni dijelovi čija je knjigovodstvena vrijednost milion i 800.

"Skaut" je Tehničkom remontu prodavao puške po cijeni od 50 maraka za komad, a radi se o puškama koje je ta hrvatska firma kupila od Oružanih snaga BiH za 7 dolara po komadu.

Za Pandurevićevu, ali i radnike koji godinama nisu primili platu, sumnjiva je i činjenica da hrvatska firma Skaut već 3 godine besplatno koristi hiljadu kavadrata skladišnog prostora Tehničkog remonta.

,,Menadžment Tehničkog remonta odbio je zahtjev opštine da dio neiskorištenog prostora ustupi preduzeću "Bema" iz Beograda, koje je planiralo da u Bratuncu otvori pogone za proizvodnju tekstila i obuće i zaposli 1 200 radnika. Očito je da neko namjerno Tehnički remont gura u stečaj kako bi ga jeftino kupili neki trgovci oružjem'', optužuje Pandurević.

Pandurević je pozvala i Vladu Republike Srpske da objasni gdje je 800 hiljada dolara koje je Tehnički remont Bratunac dobio na osnovu sukcesije i prijeratnih potraživanja. Ona tvrdi da je dio novca uzeo
Tehnički zavod iz Hadžića što se nije moglo desiti bez odobrenja Vlade Republike Srpske.

O organizovanom kriminalu u Tehničkom remontu Bratunac, nadležne institucije Srpske obaviještavao je i predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća Špiro Erceg, ali i sami radnici, tvrdi Pandurević i pita:
,,Kako je moguće da istog momenta kada neko od radnika prijavi kriminal i krađu u Tehničkom remontu za tu prijavu sazna menadžment preduzeća i taj radnik dobije otkaz?''

Pandurević tvrdi i da se ovih dana na radnike, koji neće da se odreknu tužbi protiv preduzeća i sudskih izvršenja na osnovu dugovanja, vrši pritisak i prijeti im se otkazom. Ona poziva ministra rada Petra Đokića i Sindikat da stanu u zaštitu radnika Tehničkog remonta Bratunac.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Napaceni radnik remonta

08.05.2014 19:03

Neka naši menadžeri vrate pare koje su pokrali od preduzeća i od države, neka se napravi reprogram duga sa poreskom upravom, ne mora preduzeće ići u stečaj niti se prodavati kojekakvim kriminalcima('ELW Global' je peti kupac do sada koji će naravno odustati kao i mnogi prije njega, a sve zbog lopovije naših menadžera koji se ugrađuju i traže procenat), već može normalno nastaviti sa radom. Treba reći i to da za sve svoje lopovije aktuelni direktor pribavio je mišljenje i podršku sindikalnog odbora koji su njegova produžena ruka,umjesto da štite interese svih radnika oni brane i aminuju sav kriminal zarad nekih sitnih ličnih interesa koje im je ovaj obećao, tako da i sami sudjeluju u kriminalnim radnjama.

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.05.2014 20:30

Zeno pricas u vjetar.Nikad bijednije radnicke klase i nikad vecih lopova na jednom prostoru. Ovo sto je uradio SNSD sa RS je zlocin. Stvorili su partijsku nahiju zatrovali omladinu partijskim zaposljavanjem, stvorili tajkunsku ekipu zlotvora Srpskog naroda. Od jedva stvorene RS napravili prciju koju su ogolili i jos sisaju zadnju kap iz nje.

ODGOVORITE
Name

Jos jedan radnik

08.05.2014 21:01

Kakva crna privatizacija. Po onom sto su obecali do sada su trebali isplatiti sve zaostale plate, a jos feninga nismo dobili i dalje radimo dzaba. Remont je mogao hraniti Republiku Srpsku da ga ne kradu. Ista prica kao Birac i RAOP. Jos samo da nam Cvijanoviceva dodje i kaze da nismo vladina briga. Pita li ko od cega nasi clanovi Nadzornog kupuju preduzeca po Republici Srpskoj? Od Remonta naravno.

ODGOVORITE
Name

MILE

08.05.2014 21:16

ŠTO DJELUJE OVAKO UPLAŠENO?

ODGOVORITE
Name

RUKOVODILAC U TEHNIČKOM REMONTU BRATUNAC

08.05.2014 23:45

NEVJEROVATNO ZVUČI DA SE U VIŠEGODIŠNJEM MANDATU PRETHODNOG DIREKTORA NIKAD NIJE VODILO MATERIJALNO KNJIGOVODSTVO. UPRAVO TA ČINJENICA UZ OSTALO ŠTO NAVODI ALEKSANDRA JE OMOGUĆILA MANIPULISANJE POPISNIM LISTAMA I OTUĐIVANJEM VELIKOG BROJA SKUPOCJENIH REZERVNIH DIJELOVA ORUŽJA, VOJNIH VOZILA. OPTIKE I DR. JOŠ ČUDNIJE JE DA VLADINI SLUŽBENICI ZADUŽENI ZA REMONT NIKADA NISU INSISTIRALI DA SE TAKVA PRAKSA PREKINE. INAČE MISLIM DA JE POTREBNO DA NADLEŽNI ORGANI OČISTE REMONT OD DUBIOZA PROŠLOSTI, AKTERE PROPISNO SANKCIONIŠU, TAKO DA NOVI VLASNIK PREUZME KRISTALNO ČISTO PREDUZEĆE.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

09.05.2014 04:54

E ajde sad da neko objasni, da li je moguće da se sve stvari ovakvog kriminala događaju pored MUP-a Republike Srpske. Naravno da je moguće. U Bratuncu odmah bi trebalo uhapsiti komandira policije i zatvoriti ga jer ništa nije preduzeo da sankcioniše kriminal u TRZ. Pošto Bratunac pripada Zvorniku tu je glavna sprega policijsko - tužilačke mafije. Milokrad je napravio privatne institucije konkretno MUP Republike Srpske, tako da oni prikrivaju kriminal a ne da ga otkrivaju. Zbog toga će SAVEZ ZA PROMJENE kada dođe na vlast da pohapsi sve te korumpirane i do srži kriminalizovane načelnike policija, komandirčiće stanica koji već žive u strahu "kao zečevi u šumi pred lov". Naravno korumpirani tužioci su posebna priča. Za "Glavnog prikrivača kriminala" već je spremljen obiman kriminalni dosije. Puno se kralo, puno se prikrivalo, zbog toga će da se i puno da odgovora. Živi bili pa videli.

ODGOVORITE