Za dva mjeseca zapečaćeno 35 objekata

Inspektori Poreske uprave Federacije BiH /FBiH/ u posljednja dva mjeseca tokom inspekcijskog nadzora zatekli su 35 neprijavljenih radnika i zapečaćeno je 35 objekata.

 

Bosna i Hercegovina 08.05.2014 | 18:35
Za dva mjeseca zapečaćeno 35 objekata

Inspektori su na području FBiH od 4. marta do 7. maja izvršili 191 inspekcijski nadzor u toku i van radnog vremena i zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 233 prekršajna naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 406.300 KM.

Iz Poreske uprave FBiH saopšteno je da je u 52 slučaja utvrđeno da poreski obveznici nemaju odobrenje za rad izdato od nadležnog organa.

Juče je obavljeno 30 inspekcijskih nadzora na području Međugorja i zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su izdali 25 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kazni u ukupnom iznosu od 40.700 KM.

Prekršajni nalozi ispostavljeni su za 17 poreskih obveznika koji nisu poslovali u skladu sa zakonom.

U okviru inspekcijskog nadzora mobilni tim inspektora izvršio je kontrolu hotela, pansiona, soba za izdavanje, suvenirnica i apartmana na području Međugorja, a predmet kontrola bila je provjera poštivanja odredbi Zakona o Poreskoj upravi FBiH, Zakona o doprinosima, Zakona o fiskalnim sistemima i drugih poreskih zakona.

U jednom pansionu, koji je bio predmet inspekcijskog nadzora, zapečaćeno je 10 soba. Vlasniku pansiona dat je rok do kada turisti treba da napuste preostale sobe koje će nakon toga biti zapečaćene.

Osim pansiona inspektori Poreske uprave FBiH su zapečatili još jedan objekt u kojem su iznajmljivane sobe turistima, iako nije imao odobrenje za rad izdato od nadležnog organa.

Kod tri poreska obveznika zatečena su tri neprijavljena radnika.

Vlasnicima objekata izdata su dva rješenja o obustavljanju poslovnih aktivnosti i sedam rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i nedostataka u poslovanju poreskih obveznika.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

pero

08.05.2014 19:58

Cuj, "kod tri poreska obaveznika zatecena tri neprijavljena radnika" a u Republici Srpskoj kod deset poreskih obaveznika ima stotinu neprijavljenih radnika, a privreda i zaposljavanje u porastu. Ko ne vjeruje Djokicu neka provjerava.

ODGOVORITE
Name

Djedo

08.05.2014 22:20

Ja gluposti majko moja, koga ovi lazu?I u Federaciji a jos gore u RS polovina zaposlenih je na crno ,trecina prijavljena na minimal,a polovina nema zdravstveno osiguranje. Koga su ovi zapecatili?Inspekcija je ogrizla u korupciji i mitu.Koga lazete?

ODGOVORITE