Vučićeve mjere za spas privrede

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je četiri mjere koje će podići srpsku privredu, povećati broj zaposlenih, pospiješiti investiranje u Srbiju, te obezbijediti jeftin krov nad glavom.

Srbija 08.05.2014 | 14:05
 Vučićeve mjere za spas privrede

Vučić je rekao da će realizacija tih mjera početi odmah, jer više nema vremena za čekanje, i da će
Vlada odluku o usvajanju mjera donijeti već u ponedjeljak, 12. maja.

On je za magazin "Nedeljnik" naveo da je za jeftine stanove predviđen poseban paket mjera, a biće donesene i odluke da država ima pravo da daje besplatno zemljište, ali i da cijena metra kvadratnog bude niska.

Predsjednik Vlade Srbije je napomenuo da su u toku razgovori sa "Araptekom", jednom od najmoćnijih svjetskih kompanija, i dodao da bi rok za plaćanje bio 20-30 godina, a kao primjer je naveo da bi stan od 80 metara kvadratnih koštao od 120 do 130 evra mjesečno, što je manje od kirije.

Vučić je rekao da te mjere obuhvataju subvencionisane kredite posredstvom banaka za privatni sektor, kako bi država djelimično pomogla privredu i smanjila potrošnju. On je dodao da će banke dati 1,2 milijardi evra u te svrhe po najmanjim mogućim kamatnim stopama, a država će podstaći banke sa 60
miliona evra, što će biti bitno za likvidnost privrede.

Vučić je naveo da naredni paket mjera treba da omogući smanjenje sive ekonomije i rada na crno, uz dramatično veće zapošljavanje ljudi, što će značiti da svaka kompanija koja ima tri ili četiri zaposlena, ako zaposli još jednog, za njega će platiti 30 odsto obaveza, a država ostalih 70 odsto kako bi imali socijalno i penziono osiguranje.

"To znači da na deset zaposlenih radnika, država plaća za sedam, a preduzetnici za tri. To dođe jeftinije nego da svi rade na crno, a imate motivisanog i stimulisanog radnika", rekao je Vučić, navodeći da se očekuje da se tako riješi zaposlenje desetine hiljada ljudi.

Vučić je rekao da naredne sedmice u skupštinsku proceduru ulaze zakoni koji će popraviti poslovni ambijent i da je namjera Vlade Srbije da kreira najbolji investicioni, odnosno podsticajni paket u ovom dijelu Evrope.

"Moliću naše arapske prijatelje da nam pomognu da bismo mogli da to podržimo kao zemlja", rekao je Vučić, navodeći da će akcenat biti na automobilskoj industriji, poljoprivredi i drvoprerađivačkoj industriji. Vučić je rekao da će zamoliti i ljude u "Fijatu" da prave još jedan model automobila u Srbiji, te dodao da će srpski predstavnici tu ideju u narednih sedam dana obrazložiti u Torinu.

"Mi u ovom trenutku imamo najveću pokrivenost izvoza uvozom u istoriji savremene Srbije, čak od Titovog vremena, i ona je negde na 73 odsto. Hoćemo da idemo na više od 80 odsto, što je za našu zemlju i privredu gotovo neverovatno", rekao je Vučić.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nije svejedno

08.05.2014 12:54

E kad bi se i naša premijerka ovim bavila, a ne nekim tračevima i prepucavanjima.

ODGOVORITE