Vlada Srpske uputila izvještaj Savjetu bezbjednosti

Vlada Republike Srpske uputila je Jedanaesti izvještaj Srpske Savjetu bezbjednosti UN, u kom izražava svoja viđenja pitanja sa kojima se BiH suočava, s ciljem pomoći Savjetu bezbjednosti tokom debate o BiH, najavljene za 15. maj.

Republika Srpska 08.05.2014 | 14:17
Vlada Srpske uputila izvještaj Savjetu bezbjednosti

U izvještaju se navodi da je glavni cilj Srpske i dalje unapređenje ekonomskih uslova za njene građane, te da, u skladu sa tim, Srpska reformiše svoje zakone i propise s ciljem promovisanja ekonomskog rasta, borbe protiv korupcije, te zahtijeva reforme na nivou institucija BiH, insistira na poštovanju ustavne strukture BiH i poziva na prestanak štetnog uplitanja visokog predstavnika u domaću politiku.

U izvještaju Savjetu bezbjednosti UN, koji se sastoji iz pet odjeljaka, Republika Srpska zahvaljuje državama i njihovim predstavnicima što uzimaju u obzir ovaj i prethodne izvještaje prilikom razmatranja situacije u BiH.

U prvom dijelu izvještaja, koji se odnosi na ekonomiju, govori se o načinima djelovanja Republike Srpske sa ciljem povećanja ekonomskog rasta, odnosno o nastavku reforme zakona i propisa radi unapređenja ambijenta za investicije i preduzeća, koja će otvoriti nova radna mjesta.

Drugi dio izvještaja odnosi se na potrebu značajnijih reformi na nivou institucija BiH, koje se uporno opiru promjeni, poput onih u oblasti pravosuđa. Takođe, obrazlaže se potreba da se preispitaju institucije na nivou BiH, od kojih je mnoge nezakonito nametnuo visoki predstavnik, a razmatra se i potreba za postojanjem programa borbe protiv korupcije.

U trećem dijelu izvještaja, koji se odnosi na poštivanje dejtonske strukture BiH, ističe se da su ustavni mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda BiH od suštinske važnosti za stabilnost zemlje, te dodaje da su stroga ograničenja nadležnosti nivoa BiH, data Ustavom, suštinska adekvatno funkcionisanje zemlje, ali se ignorišu zbog toga što je visoki predstavnik centralizovao veliki broj nadležnosti u Sarajevu.

U četvrtom dijelu izvještaja razmatraju se štetne posljedice uplitanja visokog predstavnika i drugih u unutrašnju politiku u BiH, koji su iskoristili ovogodišnje ulične proteste protiv institucija BiH, Federacije BiH i kantona kao primjer reprezentativne demokratije, čak i nakon što su demonstracije prerasle u nasilje, a istovremeno napadali i oduzimali legitimitet zvaničnicima izabranim na slobodnim izborima.

U petom dijelu izvještaja napominje se da situacija u BiH ni na koji način ne ispunjava uslove potrebne da bi Savjet bezbjednosti UN djelovao u skladu sa Poglavljem sedam Povelje UN - da postoji "prijetnja miru, narušavanje mira ili akt agresije, zbog čega bi Savjet bezbjednosti trebalo da okonča primjenu Poglavlja sedam, za koje u BiH ne postoji činjenični ni pravni osnov".

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

medo

08.05.2014 15:53

Ja budalastine, majke mi.

ODGOVORITE