Dan vojske i Dan boraca zajedno se obilježavaju (VIDEO)

Od ove godine, 12. maja, u Republici Srpskoj  će se zajedno obilježavati Dan vojske i Dan boraca Republike Srpske.

Republika Srpska 08.05.2014 | 13:52
Dan vojske i Dan boraca zajedno se obilježavaju (VIDEO)

Centralno obilježavanje biće u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije i oslobodilačkih radova Vlade RS u banjalučkoj kasarni Kozara 12. maja. Ovom obilježavanju prethodiće obilježavanje 9. maja Dana
pobjede nad fašizmom.

Narodna skupština Srpske Republike BiH donijela je odluku 12. Maja da se formira Vojska RS kao šesta, najmlađa vojna sila na prostoru bivše Jugoslavije, a samo s jednim ciljem da se sačuva srpski narod od uništenja i genocida-podsjetio je Torbica.

11. maja biće služen parastos poginulim borcima u Hramu Hrista Spasitelja, položeni vijenci na groblju Sveti Pantelija i Spomen-kosturnici te održana svečana akademija.

12. maja u banjalučkoj kasarni Kozara biće održana predaja raporta i smotra jedinica.

U organizaciji vladinog odbora za njegovanje tradicije i oslobodilačkih ratova biće obilježen i 9. maj Dan pobjede nad fašizmom.

Drugi svjetski rat bio je najmasovniji rat u istoriji čovječanstva. Obuhvatio je 96 odsto planete. U njemu
je učestvovalo 110 miliona ljudi, a polovina učesnika poginula.

Dan pobjede nad fašizmom biće obilježen polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma na banjalučkom Trgu palih boraca, te prigodnim programom. Resorno ministarstvo je povodom 9. maja finansijski podržalo održavanje koncerta S.A.R.S u Akvani, ali nije precizirano s koliko sredstava.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar