Daje milione da ostane anoniman

Svake godine nepoznati donator šalje gradskim vlastima nemačkog grada Gerlica, koji se nalazi na granici sa Poljskom, pola miliona evra za obnovu starog jezgra grada. Postoje samo dva uslova za dobijanje ovog novca - mora biti potrošen na renoviranje starog grada i niko ne sme, čak i ako sazna, da otkrije identitet donatora.

Zanimljivosti 08.05.2014 | 09:13
Daje milione da ostane anoniman

I ove godine je glavna tema stanovnika nemačkog grada Gerlica misteriozni donator koji je opet uplatio pola miliona evra. Niko ne zna ko šalje novac, ali svi znaju da smeju da ga koriste samo za obnavljanje starog dela grada.

Crkva, trg, pa i detalji, kao što je sat s pozlaćenim kazaljkama i gradske fontane, obnovljene su zahvaljući nepoznatom dobrotvoru. Ovaj grad od 1995. godine redovno dobija taj novac. Tadašnja, prva uplata bila je milion maraka.

„Svakog proleća dobijemo 500.000 evra. Petočlana komisija odlučuje kako će se novac potrošiti. Ono što ostane od obnove ide za popravke i održavanja. I tako iz godine u godinu stari deo grada postaje sve lepši“, kaže Helmut Vilke iz gradskog arhitektonskog zavoda.

Na račun gradske uprave novac uplaćuje jedna advokatska kancelarija iz Minhena, koja zastupa anonimnog donatora. Da bi podigle novac, gradske vlasti treba da ispune dva uslova, prvi: da se sredstva ulože u obnovu i održavanje starog gradskog jezgra i drugi: da niko ne sme ni da pokuša da sazna identitet dobročinitelja.

Ova misterija i izvanredno očuvana arhitektura godišnje privlače sve veći broj turista. Meštani ovog grada cene ovakav gest, ali ne znaju kome da zahvale.

„Mislim da je anonimni donator sjajan. Napravio je nešto neverovatno. Želim da mu zahvalim za sav novac koji je dao za obnovu spomenika i zgrada. Ne znam ko je on. Niko ne zna. Verujem da je zaljubljen u ovaj grad i da sigurno dolazi ovde s vremena na vreme, kako bi se sam uverio u to šta smo sve uradili“, objašnjava Nadija Stojkov.

Do sada je nepoznati donator poklonio 10 miliona evra, a donaciju je dobilo više od 1.400 podnosilaca zahteva, kažu u gradskoj komisiji. Projekti koji budu odbiju jedne, imaju prioritet sledeće godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar