Bivši pomoćnik direktora ojadio "Komunalac"

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv Mirze Bajića /55/ iz Tuzle zbog sumnje da je kao odgovorno lice u Javnom preduzeću "Komunalac" Tuzla zloupotrijebio položaj i ovlašćenja, čime je ovoj firmi pričinjena materijalna šteta u iznosu većem od milion KM.

Bosna i Hercegovina 07.05.2014 | 14:45
Bivši pomoćnik direktora ojadio "Komunalac"

Postoji sumnja da Bajić od 2003. do 2008. godine, dok je obavljao funkciju pomoćnika direktora za ekonomsko-finansijske poslove u ovoj firmi, nije obavljao svoje službene dužnosti, jer nije pratio i analizirao stanje duga većeg broja pravnih lica koji se konstantno povećavao prema "Komunalcu", niti je naložio sravnjavanje duga i potraživanja tih kupaca.

U optužnici se navodi da Bajić nije kontrolisao rad knjigovođe kupaca i dobavljača u "Komunalcu", koji je zaključio više stotina višestranih kompenzacija po kojima su potraživanja "Komunalca" neosnovano naplatile dvije firme sa područja Tuzlanskog kantona, iako prema njima "Komunalac" nije imao nikakve obaveze, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

U optužnici je navedeno da su dvije firme neosnovano naplatile potraživanja "Komunalca" u ukupnom iznosu od 1.039.000 KM i na taj način im je pribavljena imovinska korist, dok je "Komunalcu" pričinjena šteta u ovom iznosu.

Jedna od firmi je tokom navedenog perioda naplatila potraživanje "Komunalca" u iznosu od 727.000 KM, dok je druga naplatila iznos od 312.000 KM.

Knjigovođa u "Komunalcu", čiji je rad direktno nadzirao optuženi, preminuo je 2008. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar