"Zmajevi" vrede 117 miliona evra

Bh. nogometna reprezentacija će u Brazilu ovog ljeta po prvi put nastupati na jednom velikom fudbalskom takmičenju.

Fudbal 07.05.2014 | 09:37
"Zmajevi" vrede 117 miliona evra

Selektor Safet Sušić juče je objavio spisak igrača koji će predstavljati BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Pape računa na 24 igrača koji zajedno vrijede čak 116.750.000 evra.

Edin Džeko je trenutno najskuplji. Napadač Mančester Sitija vrijedi 24 miliona evra, dok Romin veznjak Miralem Pjanić vrijedi 20 miliona.

Vrijednost golmana Stouka, Asmira Begovića, procjenjuje se na 10 miliona evra, koliko navodno vrijede i Štutgartov napadač Vedad Ibišević, te krilo Lacija, Senad Lulić.

Manje od milion evra vrijede Anel Hadžić iz Šturma (950.000), Ognjen Vranješ iz Elazigspora vrijedi 700.000, kao i rezervni golman Jasmin Fejzić iz Alena. Asmir Avdukić, golman Borca i jedini predstavnik Premijer lige BiH u Brazilu, vrijedi 400.000.

Avdukić je jedini igrač bh. reprezentacije iz Premijer lige BiH, dok su preostala 23 igrača internacionalci. BH igrači nastupaju u 10 zemalja, a najviše ih je, čak sedam, u Njemačkoj. To su: Ermin Bičakičić (Braunšvajg), Emir Spahić (Bajer Leverkuzen), Sead Kolašinac (Šalke 04), Mensur Mujdža (Frajburg), Sejad Salihović (Hofenhajm), Ibišević (Štutgart) i Fejzić (Alen).

U sastavu je pet igrača koji nastupaju u Turskoj, a oni su Izet Hajrović (Galatasaraj), Edin Višća (Istanbul BB), Haris Medunjanin (Gaziantepspor), Senijad Ibričić (Kajseri Erčijespor) i Vranješ (Elazigspor).

U Engleskoj (Džeko i Begović), Italiji (Lulić i Pjanić), i Hrvatskoj (Vršajević i Sušić) imamo po dva igrača.

Jedini reprezentativac koji nastupa izvan Evrope je Zvjezdan Misimović, igrač kineskog Guižu Renea. Najstariji igrač na SP-u je Emir Spahić (33), a najmlađi Sead Kolašinac (20).

Najviše nastupa u nacionalnom dresu ima Misimović (80). Najbolji strijelac svih vremena je Džeko, koji je dao 33 gola. Misimović je postigao 26 golova, a Ibišević 20.

Komentari / 0

Ostavite komentar