Ozakonjena korupcija u BiH

Analitičari upozoravaju da BiH ima već usvojeno više od 10 antikoruptivnih zakona, i na entitetskim i na državnom nivou. Ali izvještaji pokazuju: što je više zakona usvojeno, to je veći indeks korupcije u BiH.

Bosna i Hercegovina 06.05.2014 | 21:16
Ozakonjena korupcija u BiH

Djelimično je to zbog loših zakonskih rješenja, koja idu u korist korupciji, a i ona rješenja koja su dobra se ne provode, ocjenjuju analitičari za Radio slobodna Evropa.

BiH ima već dovoljno usvojenih zakona za ozbiljnu borbu protiv korupcije, ocjenjuje Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa, ali ti zakoni se ne primjenjuju, kaže za Arapović:
 
„Nećemo pogriješiti ako kažemo da je to preko 10 zakona koje možemo svrstati u tu oblast antikoruptivnih pravnih normi. Same pravne norme, pored toga što mogu biti štetne, mogu biti samo mrtvo slovo na papiru. Već par godina svjedočimo relativno dobrom, povoljnom antikoruptivnom zakonodavstvu, recimo u vezi sa pitanjem finansiranja poltičkih stranaka, ali to nije bila prepreka za protivzakonito ponašanje, za manipulaciju unutar izbornog procesa na štetu države izvrdavajući, ustvari, ključne osobine zakona, a u korist pobjede ili dobrog prolaza na izborima. Sam broj zakona koji je donesen, njihov sadržaj tek treba da se pokaže u praksi kao pozitivan i optimističan faktor za sistematsku borbu protiv korupcije u BiH, što dosad definitvno nije bio slučaj", naglašava Arapović.

U BiH je sistem korupcije tako organizovan da uvijek ima način da se radi „po zakonu“, a u korist onih koji se bave korupcijom, ocjenjuje Srđan Blagovčanin, iz Transparency Internationala BiH, navodeći primjer Zakona o javnim nabavkama, oblasti u kojoj je korupcija najizraženija:

„Postoji jako puno problema u praksi koji su opštepoznati, od onog famoznog cjepkanja ugovora da se ne morao raspisivati javni poziv, pa do naknadnih aneksa koji u potpunosti mijenjaju suštinu i način implementacije ugovora. Takođe je poznati način da se prilagođavaju u pozivima uslovi za unaprijed poznatog izvođača radova ili dobavljača usluga, tako da su to generalno najveći problemi. U tom smislu, naš je stav da je neophodno jačati antikorupcijske odredbe samog zakona i neophodno je osnažiti kapacitete institucija koje primjenjuju - prije svega mislim na Odjeljenje za žalbe", kaže Srđan Blagovčanin.

Razlog za ovako visok stepen korupcije u BiH treba tražiti i u sprezi politike i sudstva, kaže predsjednik Udruženja građana “Slobodna Republika” Nikola Dronjak:

„U sprezi između tužilaštva i sudova, visoke politike, to sve uklopljeno u organizovani kriminal, tako da svi štite i nema ko da podnosi tužbe, nema ko da vodi istrage i na kraju nema ko da sudi u pogledu tih afera", naglašava Dronjak.
 
Bez ozbiljnog opredjeljenja da se korupciji stane u kraj u BiH neće biti ni rezultata, upozoravaju u nevladinom sektoru.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rajko

07.05.2014 11:22

Što kaže Velja Ilić, ajde da kraduckaju pa da im i progledamo kroz prste, ali prećeraše svaku mjeru! Jaojjjj, ala će da radi marica posle izbora, gledajte da popravite malo uslove u zatvorima, kad dobijete apartman tamo, da bar imate nove krevete i čučavce!

ODGOVORITE