Uhapšeno 11 terorista zbog nestanka boinga 777

Malezijske vlasti su uhapsile 11 osoba povezanih s terorističkom mrežom Al-Kaida zbog sumnje da su umiješane u misteriozni nestanak boinga 777 sa 239 putnika i članova posade, kojem se od 8. marta gubi svaki trag.

Svijet 05.05.2014 | 11:51
Uhapšeno 11 terorista zbog nestanka boinga 777

Osumnjičene je policija uhapsila u Kuala Lumpuru i pokrajini Kedah, a svi su pripadnici novoformirane terorističke organizacije koja, navodno, ima namjeru da izvodi napade po državama sa većinski muslimanskim stanovništvom.

Među uhapšenima je jedna mlada udovica, te studenti i preduzetnici od 22 do 55 godina. Na ispitivanje su privedeni na zahtjev britanske špijunske agencije MI6 i američkog FBI.

Malezijska policija je sve uvjerenija da iza nestanka aviona stoji teroristički čin. Neki od osumnjičenih su priznali da je njihova grupa planirala "ograničene terorističke kampanje" na teritoriji Malezije, ali niko od njih nije priznao povezanost s nestankom boinga Malezija erlajnza.

U međuvremenu, pojavila se i informacija o misterioznom teretu koji je bio u posebnom odjeljenju kontejnera nestalog aviona.

Malezijci su još u martu utvrdili da su tu bile litijumske baterije ukupne mase 200 kilograma. Međutim, isplivala je i informacija da se tu nalazio i teret od 2.453 kilograma.

Kada se od tog tereta oduzme 200 kilograma, koji navodno otpadaju na litijumske baterije, ostaje nejasno šta je bilo u ostala 2.253 kilograma.

Komentari / 0

Ostavite komentar