Oktobarski izbori koče reforme

U Bosni i Hercegovini, ne treba očekivati da će do izbora biti provedena bilo kakva reforma ili zakon, jer su sve stranke koncentrisane na predstojeće izbore, priznaje većina političara.

Bosna i Hercegovina 05.05.2014 | 09:47
Oktobarski izbori koče reforme

Navode da su stranke sada fokusirane da ne naprave neki potez koji bi njihovi politički protivnici mogli iskoristiti protiv njih, i na taj način osvojiti dodatne glasove.

Jedino oko čega se ne slažu je ko je konkretan krivac za takvo stanje, osim što većina smatra da se radi o tome da u BiH već duže vrijeme nije riješeno nijedno suštinsko pitanje koje generiše probleme u funkcionisanju institucija.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, ističe da se sve stranke pripremaju za izbore i da niko više nije spreman na sebe preuzeti odgovornost za nepopularne mjere.

"Stranke će radije pristati da ih optuže za nekonzistentnost u svom radu, nego da im glasači zamjere za ono što čine. Čak ni za povlačenje IPA nije napravljen sporazum o koordinaciji, iako je to bilo skoro potpuno dogovoreno", kaže Majkićeva.

Prema njenom mišljenju, suštinski krivac su bošnjačke partije koje i dalje ne prihvataju dejtonsku BiH i zato ruše sve zakonske projekte koji vode ka popravljanju situacije.

"I sada u vezi s prebivalištem SDA drži barjak da uguši svaku promjenu, a ostale bošnjačke partije se ne usuđuju da joj se suprotstave. I tako to ide", navela je ona.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a, ističe da je apsolutno nemoguće da išta više bude usvojeno.

"Čak ne može više ništa da se usvoji ni na nivou Savjeta ministara. Evo, radna grupa je izradila Prijedlog o državnoj imovini, a onda se Hadžić na samoj sjednici pojavi s nečim novim. Bojim se da će sad svi gledati šta im je u partijskom interesu i kako će optužiti onog drugog za nešto a da nisu spremni da rade na iznalaženju bilo kakvog rješenja", istakla je Pandurevićeva.

Ona je podsjetila da odlaskom SBB-a u opoziciju više ne postoji ni parlamentarna većina na nivou BiH.

Pandurevićeva smatra da je BiH savršeno funkcionalna zemlja ako se poštuju dejtonski principi, dodavši da će rješenja biti moguća kad se bude tražio kompromis a ne upirali prsti u krivce, dodavši da postoje političke igre između partija koje se međusobno optužuju.

Dragan Vrankić, član Predsjedništva HDZ BiH, takođe se slaže da ne treba očekivati bilo kakve iskorake do izbora.

"Nijedna partija neće preuzeti bilo kakav rizik pa taman cijena bila reforma ili neki bitan zakon. Sve je opterećeno izborima i međustranačkim odnosima, a čija su suština međunacionalni odnosi - da se unutar opcija bošnjačkih, pa dijelom i srpskih održi pozicija za vlastiti narod", naveo je Vrankić.

On je dodao da je osnovni problem u BiH činjenica da nije riješeno nacionalno pitanje, koje je preduslov za sve ostale reforme.

"Pitanje neriješenih nacionalnih odnosa generira sve ostale probleme koje svakodnevno vidimo", naglasio je Vrankić.
Mehmed Bradarić, poslanik SDP-a, smatra da je SDP jedina stranka koja je spremna da preuzme rizik i da budu usvojene reforme, a to su, kako tvrdi, pokazali pri glasanju o zakonu o prebivalištu.

"Mi smo hrabro u to ušli iako ste i sami mogli vidjeti pod kakvim pritiskom smo bili u Sarajevu.

Istrajaćemo na tome da je to dobar zakon koji ne dira prava povratnika i koji je usaglašen s evropskim standardima i tvrdimo da nije ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Ali, vidite da je to, nažalost, iskorišteno kao političko pitanje i zato nam jeste ovako", naveo je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar