Октобарски избори коче реформе

У Босни и Херцеговини, не треба очекивати да ће до избора бити проведена било каква реформа или закон, јер су све странке концентрисане на предстојеће изборе, признаје већина политичара.

Босна и Херцеговина 05.05.2014 | 09:47
Октобарски избори коче реформе

Наводе да су странке сада фокусиране да не направе неки потез који би њихови политички противници могли искористити против њих, и на тај начин освојити додатне гласове.

Једино око чега се не слажу је ко је конкретан кривац за такво стање, осим што већина сматра да се ради о томе да у БиХ већ дуже вријеме није ријешено ниједно суштинско питање које генерише проблеме у функционисању институција.

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у парламенту БиХ, истиче да се све странке припремају за изборе и да нико више није спреман на себе преузети одговорност за непопуларне мјере.

"Странке ће радије пристати да их оптуже за неконзистентност у свом раду, него да им гласачи замјере за оно што чине. Чак ни за повлачење ИПА није направљен споразум о координацији, иако је то било скоро потпуно договорено", каже Мајкићева.

Према њеном мишљењу, суштински кривац су бошњачке партије које и даље не прихватају дејтонску БиХ и зато руше све законске пројекте који воде ка поправљању ситуације.

"И сада у вези с пребивалиштем СДА држи барјак да угуши сваку промјену, а остале бошњачке партије се не усуђују да јој се супротставе. И тако то иде", навела је она.

Александра Пандуревић, посланик СДС-а, истиче да је апсолутно немогуће да ишта више буде усвојено.

"Чак не може више ништа да се усвоји ни на нивоу Савјета министара. Ево, радна група је израдила Приједлог о државној имовини, а онда се Хаџић на самој сједници појави с нечим новим. Бојим се да ће сад сви гледати шта им је у партијском интересу и како ће оптужити оног другог за нешто а да нису спремни да раде на изналажењу било каквог рјешења", истакла је Пандуревићева.

Она је подсјетила да одласком СББ-а у опозицију више не постоји ни парламентарна већина на нивоу БиХ.

Пандуревићева сматра да је БиХ савршено функционална земља ако се поштују дејтонски принципи, додавши да ће рјешења бити могућа кад се буде тражио компромис а не упирали прсти у кривце, додавши да постоје политичке игре између партија које се међусобно оптужују.

Драган Вранкић, члан Предсједништва ХДЗ БиХ, такође се слаже да не треба очекивати било какве искораке до избора.

"Ниједна партија неће преузети било какав ризик па таман цијена била реформа или неки битан закон. Све је оптерећено изборима и међустраначким односима, а чија су суштина међунационални односи - да се унутар опција бошњачких, па дијелом и српских одржи позиција за властити народ", навео је Вранкић.

Он је додао да је основни проблем у БиХ чињеница да није ријешено национално питање, које је предуслов за све остале реформе.

"Питање неријешених националних односа генерира све остале проблеме које свакодневно видимо", нагласио је Вранкић.
Мехмед Брадарић, посланик СДП-а, сматра да је СДП једина странка која је спремна да преузме ризик и да буду усвојене реформе, а то су, како тврди, показали при гласању о закону о пребивалишту.

"Ми смо храбро у то ушли иако сте и сами могли видјети под каквим притиском смо били у Сарајеву.

Истрајаћемо на томе да је то добар закон који не дира права повратника и који је усаглашен с европским стандардима и тврдимо да није угрожен витални национални интерес Бошњака. Али, видите да је то, нажалост, искориштено као политичко питање и зато нам јесте овако", навео је он.

Коментари / 0

Оставите коментар