Maturanti odustaju od ekskurzija

Većina osnovaca i srednjoškolaca sa područja Kantona Sarajevo ni ove godine neće ići na ekskurziju zbog loših socijalnih prilika i skupih aranžmana.

Bosna i Hercegovina 05.05.2014 | 09:20
Maturanti odustaju od ekskurzija

Merdin Hašimbegović, zamjenik direktora Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn, izjavio je za “Dnevni Avaz” da njihovi učenici već dvije godine ne idu na ekskurziju.

- Imamo 80 maturanata. Većina roditelja ne radi ili ima mala primanja i razumijemo da nisu u mogućnosti da djeci plate putovanje - dodao je Hašimbegović.

Ni učenici Srednje medicinske škole na Bjelavama prošle godine nisu išli na ekskurziju.

- I ove godine je upitno. Ne znamo koliko su roditelji u mogućnosti pokriti sve troškove, jer je većina ekskurzija skupa. Pridržavamo se školskog pravilnika na osnovu kojeg se biraju turističke ponude - kazala je direktorica Svjetlana Babić.

Iz Turističke agencije "Sol azur" kazali su da je trenutno najatraktivnija ponuda za Španiju. Slabije organiziraju posjete Italiji zbog malog interesa.

- Desetodnevna ekskurzija košta od 600 do 750 KM, zavisno od aranžmana. Nekim školama je to skupo, dok druge prihvataju - kazali su iz ove agencije.

Direktor Osnovne škole "Grbavica 1" Omer Begović rekao je da su učenici u septembru 2013. godine išli na ekskurziju po BiH.

- Bilo je učenika čiji roditelji nisu u mogućnosti izdvojiti 230 KM pa smo kroz humanitarne akcije i bazare prikupili novac - rekao je Begović.

Komentari / 0

Ostavite komentar