Radnici RAOP-a ponovo prevareni (VIDEO)

Nema kraja mukama bivših radnika RAOP-a. Premijer Srpke Željka Cvijanović danas je izjavila da će im biti isplaćen samo dio potraživanja iz programa socijalnog zbrinjavanja radnika, a za ostalo neka tuže bivšeg vlasnika fabrike Jugotrejd iz Beograda.

Republika Srpska 03.05.2014 | 19:30
Radnici RAOP-a ponovo prevareni (VIDEO)

Prije nešto više od mjesec dana na javnoj tribini u Istočnom Sarajevu vedete SNSD-a radnicima RAOP-a obećali su kule i gradove. Danas od premjera Željke Cvijenović hladan tuš za sve koji su bili naivni pa obećanjima povjerovali.

,,RAOP je što se tiče Vlade završena priča. U to preduzeću dovoljno smo ulagali, davali različite pomoći i subvencije, reprogramirali dugove. Ovo sada je samo gest dobre volje'', kaže Cvijanović.

Iz programa socijalnog zbrinjavanja radnika Vlada je za RAOP odvojila 410 hiljada maraka. To ni izbliza nije dovoljno da se namire svi radnici, pa je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić sa predstavnicima dva Sindikata RAOP-a napravio spisak od 95 radnika, kojima će u ponedeljak biti uplaćen novac. Ali ni oni neće dobiti koliko očekuju odnosno ono što im se duguje.

,,Oko 4 hiljade i 300 će dobiti oni koji do sada nisu ništa naplatili, a 9 radnika koji su naplatili regres dobiće oko 3 hiljade i 300 maraka'', kaže načelnik Ćosić.

Za radnike RAOP-a ovo je nedopustivo.

Miloj Janjić duguju 20 hiljada maraka i ona pita.

,,Zašto su na javnoj tribini premijerka i predsjednik Dodik obećali da ćemo naplatiti sva dugovanja?''

,,Meni duguju 17,5 hiljada maraka na osnovu dvije pravosnažne presude. Te 4 hiljade maraka neka premijerka uzme sebi da poboljša svoj kućni budžet',' poručuje Milan Mandić bivši radnik RAOP-a.

Za prevarene radnika RAOP-a koji ne mogu da naplate zarađene a neisplaćene plate više nema ni lijepih obećanja. Premijer Srpke poručuje obratite se sudu za naplatu pravosnažnih presuda, a ne Vladi.

Radnici odgovaraju Vlada je prodala preduzeće za 10 milona maraka. Gdje su te pare, ko ih je pokrao i zašto radnicima nisu izmirena dugovanja?

,,Vladu ne možete tužiti ali možete RAOP'', uzvraća premijer Cvijanović.
Kako tužiti RAOP kada je prodata pokretna i nepokretna imovina i kada je fabrika promijenila vlasnika?

,,Jugotrejd je formalno još vlasnik RAOP-a i to je adresa za sva potraživanja a ne Vlada'', uporna je Cvijanović.

Da bi ublažila surovu realnost premijer ipak ponovo obećava. Novi vlasnik RAOP, odnosno sada Elektoinženjering, pokrenuće proizvodnju i zaposliti 100 novih radnika, bivši RAOP-ovci imaće prednost. Nepoznaica je samo da li će se to desiti prije oktobra.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Neso

03.05.2014 17:59

Kosarac i Cosic su obecavali bazene i parkove, a sad se ne javljaju misevi. Sve sami kriminalac. Pokupovali stanove i vikendice i sepure se u bijesnim kolima. Oni da rijese problem gladnih radnika. Nikada. Jos malo i smjena.

ODGOVORITE
Name

Srpsko Sarajevo

03.05.2014 18:57

Samo još jedna u dugačkom nizu laži i prevara... (Nešo, ja ipak nebih stavljao Klošarca i Ćosića u isti koš, Ćosić je čovjek bez obzira što je u SNSD)

ODGOVORITE
Name

xim

03.05.2014 19:26

Famos,RAOP,TPR,Nova Romanija prevarili ste puno radnika ali necete jos dugo!

ODGOVORITE
Name

formalno

04.05.2014 07:17

Fakticki vi mozete da tuzite jer firma formalno postoji a kada dobije tuzbu ima da dobijete od sake do lakta. Ko zna da cita izmadju redova treba da zna da je premijerka to porucila !!!!

ODGOVORITE
Name

Сотир Српско Сарајево

04.05.2014 09:56

Још једна лаж премијерке у мору истих. Али битно је на трибинама ложити народ како се борите за њих.

ODGOVORITE