Banjaluka: Milionski gubici javnih preduzeća

Sva banjalučka javna preduzeća posluju negativno. Klubu banjalučkih gubitaša se pridružilo i preduzeće “Vodovod”, koji je za razliku od ranijih godina u 2013. ostvario gubitke u iznosu od 1.2 milona KM.

Republika Srpska 03.05.2014 | 08:30
Banjaluka: Milionski gubici javnih preduzeća

Dugovi  banjalučke „Toplane“ se mjere desetinama milona maraka, a ruže ne cvjetaju ni u „Gradskom groblju“ i preduzeću “Akvana”. Kontrolni paket akcija u preduzeću „Čistoća“  je preuzelo preduzeće MG Mind iz Mrkonjić Grada, iako na zvaničnoj internet stranici Grada stoji da je Banjaluka većinski vlasnik ovog preduzeća.

Činjenica da posluju u najvećem gradu u Srpskoj, u kojem je na jednom mjestu koncentrisan veliki broj potrošača, nisu pomogla banjalučkim javnim preduzećima. Rekorder kada su gubici u pitanju je gradska Toplana.

Slučaj banjalučkog preduzeća „Gradsko groblje“ je opovrgao izreku da je samo smrt siguran posao.

Oni su u prethodnoj godini uspjeli ostvariti dug od 144. 000 maraka. Rukovodioci ovog preduzeća, zbog poslovnih obaveza, nisu imali vremena da stanu pred naše kamere. Dugogodišnjih radnik u ovom preduzeću Milosava Jakovljević kaže da godinama bezuspješno ukazuje na korupciju koja se dešava u ovom preduzeću.

Od rukovodstva preduzeća  „Akvana“, koje godinama posluje negativno, nismo uspjeli dobiti podatke o broju zaposlenih i rezultatima poslovanja u prethodnoj godini. Opozicija u gradskoj skupštini ukazuje da od svih gradskih preduzeća "Akvana" ima najveći broj nepotrebnih radnih mjesta, na koja su zasjeli stranački aktivnista i ostali za vladajuću koaliciju zaslužni građani.

Slična praksa se provodi i u ostalim gradskim preduzećima.

U banjalučkom “Vodovodu” zajedno sa gubicima raste i broj zaposlenih. Činjenica da su nakon godina pozitivnog poslovanja i oni prešli u gubitaše nije zaustavila nova zapošljavanja. U 2013. godini su ostvarili gubitak od 1,2 milona KM i zaposlili 15 novih radnika. Kao glavni razloga za negativno poslovanja navode smanjenje broja privrednika, koji koriste njihove usluge.

Uprkos poražavajućim podacima, Slobodan Gavranović je u Mostaru dobio biznis nagradu „Gazela 2013“,  jer su ga preduzetnici iz banjalučke regije proglasili za gradonačelnika koji je u Republici Srpskoj pružio najveću podršku malim i srednjim preduzećima.

Ipak postavlja se pitanje hoće li to investitiorima biti dovoljno ohrabrenje da svoj novac ulažu u sredinu gdje ni monopolom zaštićena javna preduzeća ne mogu poslovati bez milonskih gubitaka

BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

ludilo

02.05.2014 17:34

Drzava u ogromnom gubitku, skoro sva javna preduzeca u gubitku, 40% nezaposlenih. Cik da ga vidim da neko kaze da nam nije dobro!!!!!!

ODGOVORITE
Name

baja

02.05.2014 17:54

Da je sve med i mleko, nije, ali kad uporedis nas i Federaciju, i kad vidis da bolje stojimo od njih, onda kapa dole.

ODGOVORITE
Name

Brcak

02.05.2014 18:15

Cuj porediti RS i FBIH koje gluposti,zar je bitno da je kod nas bolje ili losije? Sta hoces da kazes sa tim komentarom? Kod tebe svakako nisu sve ovce na broju.

ODGOVORITE
Name

Istina

02.05.2014 18:42

I sva javna preduzeca imaju Upravne odbore, u koje ulaze odabrani i svi imaju dobre "nagrade" za rad u tim odborima. Ocito da je u pitanju sistematsko unistavanje i pljacka. Daj da se uzme sta se moze uzeti, blizi se kraj.

ODGOVORITE
Name

zoran

02.05.2014 19:22

Nikakvo cudo sto su gubitasi jer se na pozicije dovode partijski ljudi koji nisu ni za cuvanje ovaca a kamol i za biznis.

ODGOVORITE
Name

deki

02.05.2014 19:48

Po cemu mi to Baja stojimo bolje od Federacije,kome ti to pricas? Koliki je boracki dodatak u FBIH,kolike su im penzije? Sve i jedan rudnik im radi nisu prodali telekom itd. Ne obmanjuj narod tim pricama molim te.

ODGOVORITE
Name

Đoda

02.05.2014 21:44

Daj nek više neko odgovara za tolike minuse,bahatost i kradju u javnim preduzećima,samo se iznose kojekakvi podaci a niko od krivaca za sve to da završi na robiji!

ODGOVORITE
Name

baja

02.05.2014 22:49

Deki: Nemoj zaboraviti da oni jos uvjek dobijaju pomoc od Nato-saveznika, ali i tome ce doci kraj. mi imamo sad trenutno dva najaca saveznika Rusiju i Izrael, treba se okrenuti prema njima i poceti razvijati ekonomiju. reci jednom jasno i glasno NE EVROPI, ta nas evropa nikad priznat nece, moze nas jedino ukinut. Zato okrenimo se Rusiji dok jos nije kasno !!

ODGOVORITE
Name

100%

03.05.2014 05:07

Baja, ti izgleda imas jedini informacije sta se desava u oba entiteta. Ja sam iz Federacije, a vjeruj da prvi put cujem da dobivamo pomoc od NATO-a. Samo ti i tvoj imenjak iz Laktasa jos vjerujete u pomoc iz Rusije. Procitaj kako "pomazu" preko zadnjeg kredita. Ode i Elektroprivreda RS, i vise nema nista za prodaju. Svojom pogresnom politikom, Dodik je otjerao sve jake privrednike u Sarajevo. Shvati da se zivi od para, a ne od rodoljublja i mitova.

ODGOVORITE
Name

Glavni baja Dodo

03.05.2014 05:13

Za malog baju, pa što nam ti saveznici nisu pomogli do sada, pametnjakoviću. Gdje su te investicije i turisti iz tih zemalja? Nemoj samo spominjati Južni tok, jer ako Federacija kaže , ne, ni od tog kraka za BIH nema ništa.Neisplati se to Rusima.

ODGOVORITE
Name

baja

03.05.2014 07:38

Koliko imas stranih diplomata u Sarajevu,? Svak nek ostavi po 100 km, nek jednom na dan jede vani tu uberes vise prihoda nego Banja Luka sa svim donacijama, turisti prvo slete u sarajevo bar ovi koji lete i koji imaju para, pa opet svaki nek ostavi po bar 100 km, zasto se to nebi malo promjenilo pola ambasada u BL, ko jos zna za BL osim domacih turista? A vi bi i Ono malo nadleznosti sto imam u BL (RS) bi da prenesete u Sarajevo, ttek bi onda osjetili sta je bjeda, zzato na izborima dajte glas onim koji nece jacati pravnu drzavu BIH,

ODGOVORITE
Name

Italijan

03.05.2014 08:30

Aqvana dobro stoji pošto su italijani u zajedničku firmu uložili koliko i Kusturica u Andrićgrad a Grad isplatio fiktivni ulog 11 miliona iz Budžeta Grada Banjaluka a od toga 800 hiljada odnio italijan a ostalo podijelili Graboljub i ekipa...

ODGOVORITE
Name

posjetitelj

17.06.2016 07:33

U akvani ima 95zaposlenih od tog ima 60%bitangi i neradnika(djukica,curguzica,lazica,malcica,cvjetica,pravnika,borevojevica,davidivica,5racunovodja,26sefova sto sefova sto zamjenika sefova,4direktora,itd,itd..a sami kadar snsda.....kazu da je staklenac(kafic u samom centru grada u parku Petar Kocic konstantno u minusu....)