Бањалука: Милионски губици јавних предузећа

Сва бањалучка јавна предузећа послују негативно. Клубу бањалучких губиташа се придружило и предузеће “Водовод”, који је за разлику од ранијих година у 2013. остварио губитке у износу од 1.2 милона КМ.

Република Српска 03.05.2014 | 08:30
Бањалука: Милионски губици јавних предузећа

Дугови  бањалучке „Топлане“ се мјере десетинама милона марака, а руже не цвјетају ни у „Градском гробљу“ и предузећу “Аквана”. Контролни пакет акција у предузећу „Чистоћа“  је преузело предузеће МГ Минд из Мркоњић Града, иако на званичној интернет страници Града стоји да је Бањалука већински власник овог предузећа.

Чињеница да послују у највећем граду у Српској, у којем је на једном мјесту концентрисан велики број потрошача, нису помогла бањалучким јавним предузећима. Рекордер када су губици у питању је градска Топлана.

Случај бањалучког предузећа „Градско гробље“ је оповргао изреку да је само смрт сигуран посао.

Они су у претходној години успјели остварити дуг од 144. 000 марака. Руководиоци овог предузећа, због пословних обавеза, нису имали времена да стану пред наше камере. Дугогодишњих радник у овом предузећу Милосава Јаковљевић каже да годинама безуспјешно указује на корупцију која се дешава у овом предузећу.

Од руководства предузећа  „Аквана“, које годинама послује негативно, нисмо успјели добити податке о броју запослених и резултатима пословања у претходној години. Опозиција у градској скупштини указује да од свих градских предузећа "Аквана" има највећи број непотребних радних мјеста, на која су засјели страначки активниста и остали за владајућу коалицију заслужни грађани.

Слична пракса се проводи и у осталим градским предузећима.

У бањалучком “Водоводу” заједно са губицима расте и број запослених. Чињеница да су након година позитивног пословања и они прешли у губиташе није зауставила нова запошљавања. У 2013. години су остварили губитак од 1,2 милона КМ и запослили 15 нових радника. Као главни разлога за негативно пословања наводе смањење броја привредника, који користе њихове услуге.

Упркос поражавајућим подацима, Слободан Гаврановић је у Мостару добио бизнис награду „Газела 2013“,  јер су га предузетници из бањалучке регије прогласили за градоначелника који је у Републици Српској пружио највећу подршку малим и средњим предузећима.

Ипак поставља се питање хоће ли то инвеститиорима бити довољно охрабрење да свој новац улажу у средину гдје ни монополом заштићена јавна предузећа не могу пословати без милонских губитака

БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

лудило

02.05.2014 17:34

Дрзава у огромном губитку, скоро сва јавна предузеца у губитку, 40% незапослених. Цик да га видим да неко казе да нам није добро!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

02.05.2014 17:54

Да је све мед и млеко, није, али кад упоредис нас и Федерацију, и кад видис да боље стојимо од њих, онда капа доле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брцак

02.05.2014 18:15

Цуј поредити РС и ФБИХ које глупости,зар је битно да је код нас боље или лосије? Ста хоцес да казес са тим коментаром? Код тебе свакако нису све овце на броју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.05.2014 18:42

И сва јавна предузеца имају Управне одборе, у које улазе одабрани и сви имају добре "награде" за рад у тим одборима. Оцито да је у питању систематско униставање и пљацка. Дај да се узме ста се мозе узети, близи се крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

02.05.2014 19:22

Никакво цудо сто су губитаси јер се на позиције доводе партијски људи који нису ни за цување оваца а камол и за бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деки

02.05.2014 19:48

По цему ми то Баја стојимо боље од Федерације,коме ти то прицас? Колики је борацки додатак у ФБИХ,колике су им пензије? Све и један рудник им ради нису продали телеком итд. Не обмањуј народ тим прицама молим те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

02.05.2014 21:44

Дај нек више неко одговара за толике минусе,бахатост и крадју у јавним предузећима,само се износе којекакви подаци а нико од криваца за све то да заврши на робији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

02.05.2014 22:49

Деки: Немој заборавити да они јос увјек добијају помоц од Нато-савезника, али и томе це доци крај. ми имамо сад тренутно два најаца савезника Русију и Израел, треба се окренути према њима и поцети развијати економију. реци једном јасно и гласно НЕ ЕВРОПИ, та нас европа никад признат неце, мозе нас једино укинут. Зато окренимо се Русији док јос није касно !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

03.05.2014 05:07

Баја, ти изгледа имас једини информације ста се десава у оба ентитета. Ја сам из Федерације, а вјеруј да први пут цујем да добивамо помоц од НАТО-а. Само ти и твој имењак из Лактаса јос вјерујете у помоц из Русије. Процитај како "помазу" преко задњег кредита. Оде и Електропривреда РС, и висе нема ниста за продају. Својом погресном политиком, Додик је отјерао све јаке привреднике у Сарајево. Схвати да се зиви од пара, а не од родољубља и митова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главни баја Додо

03.05.2014 05:13

За малог бају, па што нам ти савезници нису помогли до сада, паметњаковићу. Гдје су те инвестиције и туристи из тих земаља? Немој само спомињати Јужни ток, јер ако Федерација каже , не, ни од тог крака за БИХ нема ништа.Неисплати се то Русима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

03.05.2014 07:38

Колико имас страних дипломата у Сарајеву,? Свак нек остави по 100 км, нек једном на дан једе вани ту уберес висе прихода него Бања Лука са свим донацијама, туристи прво слете у сарајево бар ови који лете и који имају пара, па опет сваки нек остави по бар 100 км, засто се то неби мало промјенило пола амбасада у БЛ, ко јос зна за БЛ осим домацих туриста? А ви би и Оно мало надлезности сто имам у БЛ (РС) би да пренесете у Сарајево, ттек би онда осјетили ста је бједа, ззато на изборима дајте глас оним који неце јацати правну дрзаву БИХ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Италијан

03.05.2014 08:30

Аqвана добро стоји пошто су италијани у заједничку фирму уложили колико и Кустурица у Андрићград а Град исплатио фиктивни улог 11 милиона из Буџета Града Бањалука а од тога 800 хиљада однио италијан а остало подијелили Грабољуб и екипа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетитељ

17.06.2016 07:33

У аквани има 95запослених од тог има 60%битанги и нерадника(дјукица,цургузица,лазица,малцица,цвјетица,правника,боревојевица,давидивица,5рацуноводја,26сефова сто сефова сто замјеника сефова,4директора,итд,итд..а сами кадар снсда.....казу да је стакленац(кафиц у самом центру града у парку Петар Коциц константно у минусу....)