Problemi neće biti riješeni protestima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da ne smatra da su radnici u javnom sektoru krivi za krizu u Srbiji, dubioze i napravljene velike dugove, napominjući da eventualnim protestima protiv Vladinih mera opšte racionalizacije problemi koje imamo neće moći da budu rešeni.

Srbija 02.05.2014 | 14:15
Problemi neće biti riješeni protestima

"Ne mislim da su radnici u javnom sektoru krivi za krizu u Srbiji i da su prosvetni i zdravstveni radnici odgovorni za sve ove dubioze, ovolike dugove i sve probleme koje imamo. Ima mnogo krivljih, a neki od njih su i na sudovima", rekao je Vulin novinarima prilikom posete Dečjem selu u Sremskoj Kamenici.

Ističući da se uskoro očekuje primena donetih mera kao i donošenje novih mera racionalizacije, on je napomenuo da postoje odluke koje mora da donese Vlada Srbije, ali ima i onih koje u okviru ministarstava "možemo i sami da uradimo, na primer da se odreknemo dnevnica ili da smanjimo nepotreban putovanja".

Odgovarajući na pitanje da li se mogu očekivati protesti u školstvu, zdravstvu ili drugim sektorima, zbog primene restriktivnih mera, on je napomenuo da može da razume eventualne proteste zaposlenih ali je dodao da se na taj način stvari ne mogu rešiti.

Manjak u državnoj kasi može biti nadoknađen štednjom ili zaduživanjem, smatra Vulin i naglašava da, ukoliko nastavimo zaduživanje, "potrošićemo školu ove dece, potrošićemo njihovo zdravstvo".

"Mi smo, na sreću ili nažalost, došli u vreme kada dugovi moraju da se plaćaju, što znači da ne možemo da pravimo nove", naglasio je ministar Vulin.

Ponavljajući da će razumeti svaki eventualni protest protiv novih mera, on je istakao da ćemo u
narednom periodu morati mnogo bolje da se organizujemo i odgovornije ponašamo jer "drugog izbora nemamo".

Vulin je počeo rad na novoj funkciji posetom SOS Dečjem selu "Dr Milorad Pavlović", specifičnoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja, koja uspešno radi više od četiri decenije i predao joj pet tona sredstava za higijenu, dar novosadske kompanije "Albus".

Komentari / 0

Ostavite komentar