Zamjenik ministra ili NATO lobista?!

Centar za humanu politiku uputio je otvoreno pismo Savezu nezavisnih socijaldemokrata u vezi NATO lobističkih aktivnosti i stavova zamjenika ministra inostranih poslova BiH Ane Trišić – Babić.

Bosna i Hercegovina 29.04.2014 | 21:01
Zamjenik ministra ili NATO lobista?!

U pismu se navodi da u dnevnim novinama bliskim ovoj partiji, ona o NATO izjavljuje da je sada potreban Evropi i nama kao i 1949. godine.

Da je najuspješniji vojno-poltički savez u istoriji Evrope, da je savez ravnopravnih i suverenih država, da obezbjeđuje trajni mir, bezbjednost i razvoj demokratije i da građani BiH bolje razumiju njegove vrijednosti od političkih elita, što je mnogo bolje mišljenje o NATO, nego što ga imaju njegovi funkcioneri, članice i drugi plaćeni lobisti.

S obzirom da su ovakvi stavovi i aktivnosti u suprotnosti sa partijskim programskim opredeljenjem o demilitarizaciji BiH i referendumskom izjašnjavanju o članstvu u NATO, kao i sa stavom predsjednika SNSD da je protiv članstva BiH u NATO, ovaj centar traži od SNSD da javno odgovori na sledeća pitanja...

Čije stavove zastupa Ana Trišić - Babić, da li podržava njene aktivnosti i stavove o NATO, ko je plaća za ove aktivnosti lobiranja, da li je zbog ovakvog ponašanja u sukobu interesa, da li će pokrenuti postupak za njenu smjenu, da li su promijenili ili će uskoro promijeniti stav o demilitarizaciji i članstvu u NATO i da li ovo koketiranje, licemjerje i neprincipijelnost imaju veze sa traženjem ili dobijanjem inostrane podrške pred ovogodišnje izbore u BiH?

Na kraju pisma centar ističe da je u najboljem interesu građana i naroda u BiH da se sistem međunarodne kolektivne bezbjednosti uspostavi u okviru Ujedinjenih nacija, kao i da se uvede ustavna zabrana učešća BiH i njenih građana u ratovima protiv drugih država i zabrana pristupa BiH vojnim i političkim savezima koji su u službi geopolitičkih, neokolonijalnih i sličnih interesa velikih i bogatih država.

Navodi se u pismu koje je potpisao predsjednik centra, Momir Dejanović.

Komentari / 0

Ostavite komentar