Sudar titana: Bajern - Real

Najveća želja svih u Realu je da ove sezone unesu deseti trofej Lige šampiona u svoju svečanu salu. U utorak će mu biti blizu, na stadionu Bajerna, gde trenutno i stanuje i gde će Madriđani braniti vođstvo iz prvog meča polufinala.

Fudbal 29.04.2014 | 15:51
Sudar titana: Bajern - Real

Fudbaleri Reala sleteli su juče u 12.30 časova u Minhen, dan uoči utakmice koja bi prema svim kriterijumima trebalo da bude spektakularna.

Večeras, od 20.45 časova, zaigraće protiv Bajerna, šampiona Evrope, na Alijanc areni, u odlučujućem meču polufinala Lige šampiona. Prošle nedelje, pred svojim navijačima, pobedili su Bavarce golom Karima Benzeme i stekli prednost pred "drugo poluvreme" dvomeča.

Iako ih je do ove sezone pratila "nemačka kletva" u vidu konstantno loših rezultata protiv bundesligaša, ne može se reći da im ovog proleća ne odgovaraju gostovanja u Nemačkoj. Na putu ka polufinalu eliminisali su Šalke (6:1, 3:1) i Borusiju Dortmund (3:0, 0:2).

Istine radi, do gostovanja u Gelzenkirhenu pobedili su samo jednom u prethodnih 25 gostovanja nemačkim klubovima, a potom su izgubili i od "milionera"

Sa druge strane, postoji i tradicija koja ide u korist "kraljevskog kluba" i koja kaže da su Madriđani prolazili u 43 od 56 evropskih dvomeča kada su stekli prednost u prvim utakmicama.

Arjen Roben, bivši igrač Reala, a od 2009. godine zvezda Bavaraca, ponovo će biti jedan od najznačanijih aktera utakmice. Jedan je od igrača koji će imati konkretan zadatak da "ponište" vođstvo tima Karla Anćelotija iz prve utakmice.

"Iskreno, svi smo bili iznenađeni njihovom defanzivnom igrom u Madridu", nije Holanđanin ni u ponedeljak odustao od tvrdnje da je Real u Madridu prvenstveno razmišljao o svom golu, što nije daleko od istine.

"Sa druge strane, činjenica da su Ronaldo i Bejl oporavljeni i spremni nam neće olakšati posao. Znamo da je 'Decima' (deseta titula prvaka Evrope) cilj i opsesija Reala, ali smo još gladni i znamo da možemo da ispišemo istoriju sa ovim timom. Motivisani smo kao i oni", dodao je Roben.
Prednost iz prve utakmice daće Madriđanima sigurnost, ali ne toliku da mogu bezbrižno da istrče pred 67.000 gledalaca.

"Jasno je da imaju mnogo samopouzdanja zbog rezultata prve utakmice, ali znaju i sami da im neće biti lako", podvukao je krilni napadač.

Iako se pobednik meča evropskih giganata, nazvanog i "El Klasikom Starog kontinenta", ne može prognozirati na osnovu istorije, stoji podatak da Madriđani NIJEDNOM nisu pobedili Bajern u Minhenu.

Skor na stadionu prvaka Nemačke u tim utakmicama je 9-1-0, a Real je izbegao poraz samo 24. februara 2004 (1:1), i osmini finala.

Kao što je Roben i najavio, "kraljevići" dolaze u Nemačku sa velikim ciljem - da naprave pretposlednji korak ka osvajanju desetog trofeja u Ligi šampiona. Poslednji put su trijumfovali u najjačem takmičenju 2002. godine i nije potrebno podsećati da su najuspešniji evropski klub.

"Imao sam veliku sreću das am osvojio skoro svaki trofej u seniorskoj konkurenciji, ali još nisam Ligu šampiona. 'Ušati pehar' mi nije opsesija niti posebna potreba, ali kada vam nešto nedostaje u biografiji, onda vam i odvlači pažnju", rekao je Serhio Ramos, defanzivac Reala.
"Osvajanje Lige šampiona bio bi ostvaranje sna. Osećao bih se ispunjenim kada bih podigao i taj trofej", dodao je odmah, odmah posle smeštanja ekipe u hotel "Plaza".

Duel u Minhenu počeće minutom ćutanja za dvojicu preminulih trenera, legendarnog srpskog stručnjaka Vujadina Boškova i bivšeg trenera Barselone, Tita Viljanovu. Čim utihne aplauz namenjen velikanima, pažnja cele Evrope biće usmerena na teren, skupocene fudbalere i zamisli dvojice trofejnih stručnjaka - Karla Anćelotija i Pepa Gvardiole.

Trener Bajerna dugo je pripremao ekipu da u završnici Lige šampiona pruži maksimum. Odavno lišena imperativa pobede u Bundesligi, Gvardiolina ekipa pokazaće u utorak uveče da li je sposobna da ponovi prošlosezonski uspeh i pod aktuelnim trenerom.

"Mislim da nije važno koga će Real izvesti na teren. Ne mogu da sudim o tome. Anćeloti će odlučiti. Njihovih 11 igrača će napadati i braniti se zajedno. Uvek postoje igrači koji mogu da odluče, Bejl, Isko ili bilo ko. Moramo da budemo koncentrisani na ceo tim", rekao je španski trener.

"Real je veoma brz tim i mnogo trči. Ako protiv njih izgubite loptu, morate da što pre zatvorite prostor i postavite se dobro defanzivno. Madrid u većini utakmica dominira utakmicom i to je još jedan od razloga zbog kojih moramo biti spremni na sve. Pokušaće da brane prednost 90 minuta", dodao je Gvardiola.

Sumnja oko Ronaldovog nastupa ovog ponedeljka ne postoji. Portugalac je prošlog vikenda blistao protiv Osasune (dva gola) i dokazao da je zalečio povredu kolena. Ostaje dilema oko nastupa Velšanina Gereta Bejla, mada se ne može nazvati velikom, jer je realno da zaigra, nakon što je preležao grip.
Real je došao do stepenika na kojem se prethodnih sezona saplitao. Igrao je poslednja tri polufinala Lige šampiona i svaki put ispadao. Madriđani će deseti prelazni, dugo iščekivani trofej, morati da najpre "izbace" iz trofejne sale Bavaraca.

Sa druge strane, Bajernu bi plasman obezbedio i mesto u istoriji, kao prvom timu koji je nastupio u tri uzastopna finala.

Komentari / 0

Ostavite komentar