Судар титана: Бајерн - Реал

Највећа жеља свих у Реалу је да ове сезоне унесу десети трофеј Лиге шампиона у своју свечану салу. У уторак ће му бити близу, на стадиону Бајерна, где тренутно и станује и где ће Мадриђани бранити вођство из првог меча полуфинала.

Фудбал 29.04.2014 | 15:51
Судар титана: Бајерн - Реал

Фудбалери Реала слетели су јуче у 12.30 часова у Минхен, дан уочи утакмице која би према свим критеријумима требало да буде спектакуларна.

Вечерас, од 20.45 часова, заиграће против Бајерна, шампиона Европе, на Алијанц арени, у одлучујућем мечу полуфинала Лиге шампиона. Прошле недеље, пред својим навијачима, победили су Баварце голом Карима Бенземе и стекли предност пред "друго полувреме" двомеча.

Иако их је до ове сезоне пратила "немачка клетва" у виду константно лоших резултата против бундеслигаша, не може се рећи да им овог пролећа не одговарају гостовања у Немачкој. На путу ка полуфиналу елиминисали су Шалке (6:1, 3:1) и Борусију Дортмунд (3:0, 0:2).

Истине ради, до гостовања у Гелзенкирхену победили су само једном у претходних 25 гостовања немачким клубовима, а потом су изгубили и од "милионера"

Са друге стране, постоји и традиција која иде у корист "краљевског клуба" и која каже да су Мадриђани пролазили у 43 од 56 европских двомеча када су стекли предност у првим утакмицама.

Арјен Робен, бивши играч Реала, а од 2009. године звезда Бавараца, поново ће бити један од најзначанијих актера утакмице. Један је од играча који ће имати конкретан задатак да "пониште" вођство тима Карла Анћелотија из прве утакмице.

"Искрено, сви смо били изненађени њиховом дефанзивном игром у Мадриду", није Холанђанин ни у понедељак одустао од тврдње да је Реал у Мадриду првенствено размишљао о свом голу, што није далеко од истине.

"Са друге стране, чињеница да су Роналдо и Бејл опорављени и спремни нам неће олакшати посао. Знамо да је 'Децима' (десета титула првака Европе) циљ и опсесија Реала, али смо још гладни и знамо да можемо да испишемо историју са овим тимом. Мотивисани смо као и они", додао је Робен.
Предност из прве утакмице даће Мадриђанима сигурност, али не толику да могу безбрижно да истрче пред 67.000 гледалаца.

"Јасно је да имају много самопоуздања због резултата прве утакмице, али знају и сами да им неће бити лако", подвукао је крилни нападач.

Иако се победник меча европских гиганата, названог и "Ел Класиком Старог континента", не може прогнозирати на основу историје, стоји податак да Мадриђани НИЈЕДНОМ нису победили Бајерн у Минхену.

Скор на стадиону првака Немачке у тим утакмицама је 9-1-0, а Реал је избегао пораз само 24. фебруара 2004 (1:1), и осмини финала.

Као што је Робен и најавио, "краљевићи" долазе у Немачку са великим циљем - да направе претпоследњи корак ка освајању десетог трофеја у Лиги шампиона. Последњи пут су тријумфовали у најјачем такмичењу 2002. године и није потребно подсећати да су најуспешнији европски клуб.

"Имао сам велику срећу дас ам освојио скоро сваки трофеј у сениорској конкуренцији, али још нисам Лигу шампиона. 'Ушати пехар' ми није опсесија нити посебна потреба, али када вам нешто недостаје у биографији, онда вам и одвлачи пажњу", рекао је Серхио Рамос, дефанзивац Реала.
"Освајање Лиге шампиона био би остварање сна. Осећао бих се испуњеним када бих подигао и тај трофеј", додао је одмах, одмах после смештања екипе у хотел "Плаза".

Дуел у Минхену почеће минутом ћутања за двојицу преминулих тренера, легендарног српског стручњака Вујадина Бошкова и бившег тренера Барселоне, Тита Виљанову. Чим утихне аплауз намењен великанима, пажња целе Европе биће усмерена на терен, скупоцене фудбалере и замисли двојице трофејних стручњака - Карла Анћелотија и Пепа Гвардиоле.

Тренер Бајерна дуго је припремао екипу да у завршници Лиге шампиона пружи максимум. Одавно лишена императива победе у Бундеслиги, Гвардиолина екипа показаће у уторак увече да ли је способна да понови прошлосезонски успех и под актуелним тренером.

"Мислим да није важно кога ће Реал извести на терен. Не могу да судим о томе. Анћелоти ће одлучити. Њихових 11 играча ће нападати и бранити се заједно. Увек постоје играчи који могу да одлуче, Бејл, Иско или било ко. Морамо да будемо концентрисани на цео тим", рекао је шпански тренер.

"Реал је веома брз тим и много трчи. Ако против њих изгубите лопту, морате да што пре затворите простор и поставите се добро дефанзивно. Мадрид у већини утакмица доминира утакмицом и то је још један од разлога због којих морамо бити спремни на све. Покушаће да бране предност 90 минута", додао је Гвардиола.

Сумња око Роналдовог наступа овог понедељка не постоји. Португалац је прошлог викенда блистао против Осасуне (два гола) и доказао да је залечио повреду колена. Остаје дилема око наступа Велшанина Герета Бејла, мада се не може назвати великом, јер је реално да заигра, након што је прележао грип.
Реал је дошао до степеника на којем се претходних сезона саплитао. Играо је последња три полуфинала Лиге шампиона и сваки пут испадао. Мадриђани ће десети прелазни, дуго ишчекивани трофеј, морати да најпре "избаце" из трофејне сале Бавараца.

Са друге стране, Бајерну би пласман обезбедио и место у историји, као првом тиму који је наступио у три узастопна финала.

Коментари / 0

Оставите коментар