Za posao u “Elektroprenosu BiH” skoro 3.000 prijava

Na konkurs za prijem u radni odnos 94 radnika u "Elektroprenos BiH" pristiglo je gotovo 3.000 prijava.

Bosna i Hercegovina 29.04.2014 | 11:55
Za posao u “Elektroprenosu BiH” skoro 3.000 prijava

"U petak je završen konkurs. To je baš hrpa prijava i još ih nismo otvarali. Najviše se prijavilo ekonomista za mjesto pripravnika, kao i radnika sa iskustvom. Nemali broj je i elektroinženjera, energetičara, a za svaku poziciju se prijavilo mnogo više ljudi nego što ih je traženo", rekao je Vinko Đuragić, izvršni direktor za kadrovske poslove.

On naglašava da se nada da će posao odabira budućih radnika i pripravnika u "Elektroprenosu BiH" biti završen do 20. maja i da se trenutno radi na razvrstavanju prijava koje su pristigle.

"Sa svim kandidatima koji ispunjavaju uslove iz konkursa biće obavljen razgovor. Komisija dnevno treba da obavi stotine razgovora i neće biti puno vremena za dokazivanje, što će, pretpostavljam, biti razočaravajuće za mnoge kandidate koji jedva čekaju razgovor za posao. Nažalost, ali je tako", rekao je Đuragić.

Razgovore sa kandidatima obavljaće komisije koje će biti formirane po operativnim područjima i to u Banjaluci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu, a kandidati koji su konkurisali, na razgovor će dolaziti tamo gdje su predali svoju aplikaciju.

Podsjećanja radi, "Elektroprenos BiH" nakon blokade, koja je trajala gotovo osam godina, nedavno je dobio novu Upravu i odmah nakon toga raspisan je konkurs za prijem 94 radnika svih profila, od bravara, montažera, pravnika, ekonomista do elektroinženjera i građevinaca.

Na računima ove kompanije zbog blokade i nemogućnosti dogovora u vezi s investiranjem trenutno se nalazi oko 262 miliona KM, koja će u narednom periodu biti potrošena na izgradnju mreže, izgradnju trafo-stanica i ostale potrebne infrastrukture.

"Elektroprenos" je nedavno raspisao nekoliko tendera za nabavku opreme za revitalizaciju elektromreže širom BiH, za koju će biti izdvojeno oko 16 miliona KM.

Cvjetko Žepinić, izvršni direktor za rad i održavanje sistema nedavno je rekao da su ti tenderi samo dio od ukupno 262 miliona KM, koliko "Elektroprenos BiH" ima za investiranje u operativni sistem i rad preduzeća.

"Sve su to prenesena sredstva iz 2006. godine. Ovi tenderi su bili planirani u 2006. i 2007. godini, ali nisu realizovani zbog blokada rada kompanije", rekao je Žepinić.

"Elektroprenos BiH" uskoro će kupiti transformatore, prekidače i elektroopremu koja je neophodna za sistem, a u narednom periodu biće izgrađenje i rekonstruisane trafo-stanice i dalekovodi, uglavnom 110 kilovoltni.

Ugradnja nove opreme i izgradnja novih trafo-stanica očekuje se da budu završeni najakasnije do kraja ove godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar