Janša osuđen na dvije godine zatvora

Viši sud u Ljubljani potvrdio prvostepenu presudu opozicionom čelniku i nekadašnjem premijeru Janezu Janši, kojom je osuđen na dve godine zatvora u korupcionaškoj aferi "Patrija".

Region 28.04.2014 | 21:48
Janša osuđen na dvije godine zatvora

Kazne su potvrđene i ostalima optuženim u tom slučaju, bivšem brigadiru slovenačke vojske Antonu Krkoviču i direktoru firme "Rotis" Ivanu Črnkoviču, koji su osuđeni na po 22 meseca zatvora i novčane kazne, prenosi Tanjug.

Prema sada pravosnažnoj presudi, Janša je 2006. godine, kada je bio premijer, od "Patrijinih" posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska firma dobije posao opremanja slovenačke vojske oklopnim vozilima koji je bio vredan 278 miliona evra, preneli su lokalni mediji.

Janša je tokom sudskog postupka negirao sve navode tužilaštva, a optužicu je nazvao političkom konstrukcijom, tvrdeći da je eventualno osuđujuća presuda protiv njega neodrživa.

Janša i njegovi advokati najavljuju žalbu Ustavnom sudu, a bude li potrebno i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Slovenački mediji navode da presuda Višeg suda još nije izvršna i ne znači automatski odlazak Janše u zatvor, i podsećaju da bi on i saoptuženici mogli da traže i izvršenje kazne preko tzv. vikend-zatvora, predviđenog za presude manje od dve godine zatvora.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ftbgch

28.04.2014 21:48

Ovako cemo i mi nase bivse,ali od Oktobra.

ODGOVORITE